Belföld

Lazítana a bekamerázás feltételein az ombudsman

Jóri András adatvédelmi biztos szerint elegendő volna a védelem kiépítéséhez a társasházakban a lakók háromnegyedének támogatása.

Az adatvédelmi biztos szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll, hogy “a hatályos szabályozás szerint minden tulajdonos hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a társasházak közös használatú magánterületén képfelvételeket rögzíthessen kamerarendszer”.

Jóri András szerint a kamerás védelem kiépítésének könnyítésére módosítani kellene a társasházakról és a lakásszövetkezetekről szóló törvényt, de csak oly módon, hogy “a legalitás biztosítva legyen”. Hangsúlyozta: “az épület közös tulajdonú helyiségeiben kizárólag az emberi élet, testi épség, személyi szabadság védelme, a jogsértő cselekmények megelőzése és bizonyítása, valamint vagyonvédelem érdekében lehessen kamerarendszert alkalmazni”.

A kamerák felszerelésének és működtetésének feltételei között egyebek mellett előírná, hogy a tulajdonostársak az erről határozó közgyűlésen az összes tulajdoni hányad szerinti legalább háromnegyedes szavazattöbbségű határozattal járuljanak hozzá.

A kamerarendszer jogszerű működtetéséhez a biztos szükségesnek tartja az arra vonatkozó adatkezelési szabályzat megalkotását, amelyet a szervezeti és működési szabályzatban, vagy ahhoz kapcsolódóan kell meghatározni – írta közleményében Jóri András.

Kiemelte továbbá azt is, hogy a kamerák nem irányulhatnak a tulajdonostársak külön tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bejáratára. Mindehhez viszont alapkövetelmény az adatbiztonsági előírások jogszabályba foglalása, annak rögzítése, hogy a rendszer a felvételeket automatikusan rögzíti, és azokhoz kizárólag a törvényben meghatározott személyek, illetve szervezetek férhetnek hozzá, valamint az, hogy a felvételeket 15 nap után semmisítsék meg – hangsúlyozta.

Kizárólag a törvényben kijelölt adatkezelők legyenek jogosultak a felvételek felhasználására a rögzítés helyszínén elkövetett cselekmény miatt indult büntető, szabálysértési vagy más hatósági eljárás során – javasolja az adatvédelmi biztos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik