Belföld

Szócska nyiltan az otthonszülésről

Az államtitkár már holnap bababarát szülészeteket építene, ha nem lenne "hadigazdálkodás" a egészségügyben.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint “a közéletben lezajlott, otthonszüléssel kapcsolatos mozgalom” nem egészen az otthonszülésről, hanem a szülészet mai állapotáról, a humánus szülés igényéről szól. Annak megoldásához kulturális változásra van szükség – mondta Szócska Miklós csütörtökön egy budapesti konferencián.

Az államtitkár úgy látja: kialakult egy olyan kultúra, amely minden eszközzel próbálja akadályozni a népszaporulatot. Szólt arról, hogy sokan a munkahelyük megtartása érdekében nem mennek el szülni, pedig – véleménye szerint – a magyar fiatalok gyermekvállalási hajlandósága még a franciákénál is nagyobb. Már csak el kellene érni, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon, mivel a demográfiai trendek már megkérdőjelezik az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatóságát – fogalmazott.

A szülészethez hozzátartozik az abortusz is, amelyből évente negyvenháromezret végeznek Magyarországon. Ezzel kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: semmilyen jogszabályt nem fognak támogatni, amely a művi terhességmegszakítást segíti.

A Semmelweis Mozgalom által szervezett “A szülészet újjászületése, avagy az anya- és bababarát szülészeti ellátás lehetőségei” című konferencián Szócska Miklós azt mondta, egyetért azzal, hogy minden anyának joga van eldönteni, hol kívánja világra hozni a gyermekét.

A témában pénteken folytatják az egyeztetéseket szakmai szervezetekkel, már a konkrét jogszabályról. Ennek kapcsán Szócska Miklós megjegyezte: a szervezetek nem zárkóznak el attól a megoldástól, hogy az “otthonszülést közelítsék az intézményekhez”.

Az államtitkár azt mondta, konkrét ígéreteket nem tenne, mert hosszú folyamatnak nézünk elébe. Mindezek mellett bízik abban, hogy a probléma megoldódik.

Az egészségügyben hadigazdálkodás folyik – fogalmazott az államtitkár annak kapcsán, hogy a költségvetés egészségügyi része a GDP arányában 5,5-ről 4,3-ra csökken, pedig – mint hangsúlyozta – “ha tehetné, már holnap elkezdene bababarát szülészeti központokat építeni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik