Belföld

Tavaszig kell kihúzniuk a szegényeknek

Tavaszra születhet meg a szegénység visszaszorítását célzó nemzeti reformprogram.

Ezt Lakner Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főtanácsadója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője mondta egy győri szociálpolitikai konferencián. A kormány ötödével csökkentené a szegénységben élők arányát. “Talán ez lesz az a közös ügy, amiben baloldalnak és jobboldalnak nem kell egymással harcolnia” – tette hozzá.

A főtanácsadó kiemelte annak fontosságát, hogy már az iskoláskor előtt kezdődjön meg azok szocializációja, akik nem vagy nehezen illeszkednének be, a közmunkaprogramok helyébe pedig motivációt, stabilitást, biztos megélhetést nyújtó programok lépjenek. Kormányzati eszközökkel gyakorlatilag befolyásolhatatlan azon csoport helyzetének megoldása, ahol a nagyszámú gyerek nemcsak a saját szüleit, de a 40-45 éves nagyszülőket sem látta dolgozni.

Az ő helyzetükről Lakner Zoltán “a szegénység bővített újratermeléseként” beszélt, rámutatva arra, hogy a felzárkóztatásukra fordított százmilliárdokat eredménytelenül használták fel. “Ezeket a pénzeket nem ellopták, hanem rosszul használták fel” – jelentette ki. “Ezeket az embereket olyan munkával kell megkínálni, amit el tudnak végezni” – tette hozzá a roma lakosság felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozta.

Magyarország az EU egyik legfejlettebb szociális hálózatával működik, nem tartozik az unió szegényebb régiói közé. Hozzátette: a 450 milliós közösségben 120 millió szegénységben élőt tartanak nyilván, ezen belül Magyarországon hárommilliót, de “közel sincs ennyi”, mivel sokan vannak, akik több szempont alapján is ebbe a csoportba tartoznak – emlékeztetett a főtanácsadó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik