Belföld

A Jobbik szerint Alföldi Róbert hazaáruló

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint nem állt szándékában senki érzéseit megsérteni.

A megjelent sajtóhírekkel ellentétben nem állt szándékomban senki érzéseit megsérteni – írta Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója közleményében, amelyben arra reagált, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezvényt tartanak a teátrumban.

“A Budapesti Román Kulturális Intézet megkeresésekor – miszerint a román nemzeti ünnep alkalmából szeretné bérbe venni a Nemzeti Színház nagytermét – úgy ítéltem meg, hogy a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz” – olvasható a dokumentumban.

A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta: “szinte hihetetlen, de az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházban december 1-jén, a román nemzeti ünnepen előadást és állófogadást rendeznek. (…) 1918. december 1-jén tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták a már megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal, megalakítva a Román Nemzeti Tanácsot”.

A Jobbik közleményében azt írta, szerintük “kimeríti a hazaárulás fogalmát, hogy a román nagykövetség kérésének eleget tesz egy olyan szimbolikus magyar közintézmény, mint a Nemzeti Színház, s helyszínt biztosít december elsejére egy provokációnak”.

“Az nem lep meg minket, hogy Alföldi Róbert asszisztál egy magyarellenes eseményhez. Az viszont felháborító, hogy hazaárulók olyan vezető állami pozíciókban ülhetnek a fülkeforradalom után és az állítólagos Nemzeti Együttműködés Rendszerében, amely ilyen döntések meghozatalára jogosítja őket” – fogalmaztak.

A párt szerint ha a Nemzeti Színházban vagy bármelyik magyar közintézményben valóban megünnepelhetik Erdély Romániához csatolását, azért már a kormány is felelős.

A Fidesz-frakció szerint egy kiemelt nemzeti intézmény vezetőjének tisztában kell lennie azzal, hogy “a magyar nemzet többsége számára Erdély egykori elvesztése máig ható mély traumát jelent. Miközben tudomásul vesszük, hogy a magyarság számára tragikus történelmi esemény a románok számára nemzeti ünnep, mégis elvárjuk, hogy azt ne a nemzeti kultúránk egyik szimbolikus terében rendezzék meg – olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik