Belföld

Kész az új felsőoktatási törvény vitaanyaga

Administrator
Administrator

2010. 11. 03. 11:51

A tanárképzésben visszaállhat az osztatlan képzés, új finanszírozási és gazdálkodási rendszer léphet életbe.

Az oktatásért felelős államtitkár azt mondta, kerettörvényt szeretnének, amely a legfontosabb alapvetéseket tartalmazza, a részleteket miniszteri és kormányrendeletek szabályoznák. Az új törvény megalkotásának célja a magyar felsőoktatás magas színvonalának, a versenyképes tudás megszerzésének biztosítása és az intézményrendszer gazdaságos működtetése – közölte Hoffmann Rózsa.

Értékalapú új felsőoktatási rendszert szeretnének kialakítani – tette hozzá. A vitaanyag holnap kerül fel a tárca honlapjára. Az államtitkárság a szakmai szervezetekkel és a hallgatókkal is egyeztetni kíván, a javaslatokat és a hozzászólásokat december 10-ig várják. A koncepció januárban kerülhet a kormány, áprilisban pedig a parlament elé – jelezte Hoffmann Rózsa. Az új felsőoktatási törvény május végére születhet meg.

Előzőleg a Népszabadság tényként közölte, hogy kevesebb diákot lehet majd jövőre fölvenni az egyetemek és a főiskolák államilag támogatott képzéseire. A lap a költségvetési törvény tervezetére hivatkozik, amely szerint az így kialakult versenyhelyzet növeli majd a hallgatók motiváltságát, így csökken majd a „nemzetközi összehasonlításban meglehetősen magas lemorzsolódási arány”.

A tervezetből az már nem derül ki, hogy a jelenleg alapképzésre fölvehető 56 ezer fős keretszámot pontosan mennyivel csökkentik, illetve vonatkozik-e ez a mesterképzés számaira is. A lap ezzel kapcsolatos érdeklődésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságán azt közölték: kormánydöntést kell majd hozni az ügyben.

Ajánlott link:

Kevesebben mehetnek egyetemre (Népszabadság)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.