Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ a médiaalkotmány miatt

A szervezet szerint a törvény aránytalanul korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Országgyűlés által kedden elfogadott médiaalkotmány ügyében. A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, médiaalkotmánynak is nevezett törvény – bár több ponton is jelentősen javult az eredeti javaslathoz képest – aránytalanul korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot, ezért a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul – nyilatkozta Simon Éva, a TASZ programvezetője.

Simon Éva szerint ha a törvény hatályba lép 2011. január elsején, akkor Magyarországon gyakorlatilag megszűnik az újságírói forrásvédelem. Bíróság vagy hatóság a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése, megelőzése érdekében ugyanis – kivételesen indokolt esetben – az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót – idézte a jogszabály 6. szakaszát. A “kivételesen indokolt esetben” kitétel szerinte “gumifogalom”, a közrend védelme és a bűnmegelőzési cél pedig tágra nyitja azokat az eseteket, amelyeknél a forrást ki kell adni.

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke azt mondta: pozitívum, hogy bekerült a végleges változatba a “médiatartalom-szolgáltatók összessége” kifejezés, tehát ez alapján nem minden egyes médiumnak kell nem meghatározott értelemben hiteles, pontos, gyors és kiegyensúlyozott módon tájékoztatni, mint azt az eredeti verzió tartalmazta, hanem a tartalomszolgáltatók összességének. Negatívum viszont, hogy nem lehet tudni, ki fogja megítélni e követelmények teljesítését – közölte a MÚOSZ elnöke, aki szerint negatívum az is, hogy a törvényből az objektív felelősség szabályozása kimaradt. Ez szabályozta volna, hogy nyilvános eseményeken tett kijelentésekért ne az újságíró, hanem a kijelentést tevő legyen a felelős.

Gazsó L. Ferenc, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott: ők is többször hallatták hangjukat a médiacsomag vitájában, és most jó néhány olyan észrevételt, amelyet a törvényalkotóknak javasoltak, viszontlátnak az elkészült joganyagban. Az elnök ezek között említette a kiskorúak fokozott védelméről szóló paragrafust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik