Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ a médiaalkotmány miatt

Administrator
Administrator

2010. 11. 03. 19:18

A szervezet szerint a törvény aránytalanul korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Országgyűlés által kedden elfogadott médiaalkotmány ügyében. A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, médiaalkotmánynak is nevezett törvény – bár több ponton is jelentősen javult az eredeti javaslathoz képest – aránytalanul korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot, ezért a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul – nyilatkozta Simon Éva, a TASZ programvezetője.

Simon Éva szerint ha a törvény hatályba lép 2011. január elsején, akkor Magyarországon gyakorlatilag megszűnik az újságírói forrásvédelem. Bíróság vagy hatóság a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése, megelőzése érdekében ugyanis – kivételesen indokolt esetben – az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót – idézte a jogszabály 6. szakaszát. A “kivételesen indokolt esetben” kitétel szerinte “gumifogalom”, a közrend védelme és a bűnmegelőzési cél pedig tágra nyitja azokat az eseteket, amelyeknél a forrást ki kell adni.

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke azt mondta: pozitívum, hogy bekerült a végleges változatba a “médiatartalom-szolgáltatók összessége” kifejezés, tehát ez alapján nem minden egyes médiumnak kell nem meghatározott értelemben hiteles, pontos, gyors és kiegyensúlyozott módon tájékoztatni, mint azt az eredeti verzió tartalmazta, hanem a tartalomszolgáltatók összességének. Negatívum viszont, hogy nem lehet tudni, ki fogja megítélni e követelmények teljesítését – közölte a MÚOSZ elnöke, aki szerint negatívum az is, hogy a törvényből az objektív felelősség szabályozása kimaradt. Ez szabályozta volna, hogy nyilvános eseményeken tett kijelentésekért ne az újságíró, hanem a kijelentést tevő legyen a felelős.

Gazsó L. Ferenc, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott: ők is többször hallatták hangjukat a médiacsomag vitájában, és most jó néhány olyan észrevételt, amelyet a törvényalkotóknak javasoltak, viszontlátnak az elkészült joganyagban. Az elnök ezek között említette a kiskorúak fokozott védelméről szóló paragrafust.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.