Belföld

A KDNP nem zárja ki, hogy nemet mond a Fidesz tervére

Harrach Péter frakcióvezető szerint az Alkotmánybíróság döntése lehetőséget ad arra, hogy a kormány átgondolja a 98 százalékos különadóról szóló törvényt.

Harrach Péter az ATV-ben azt mondta, a KDNP nem vett részt abban a döntésben, hogy a 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan formában újra beterjesztik, mert a párt elnöke külföldön tartózkodott. Mint mondta, megvizsgálják a kérdést, a Fidesz által benyújtott törvénymódosításra előfordulhat, hogy nemmel szavaznak vagy tartózkodnak.

Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról szólva elmondta, önmagában ettől nem kellene felháborodni. Hozzátette, az AB jogkörét a parlament határozta meg, ezért a parlament döntésével módosítható is. A frakcióvezető szerint azon lehet gondolkodni, hogy az alanyi jogon járó végkielégítéseket ne adóztassák meg.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője “jó esélyt” lát arra, hogy a KDNP és a Fidesz minden képviselője megszavazza majd az újból benyújtott, lényegében változatlan törvénymódosítást. Szerinte a közalkalmazotti végkielégítések meghatározott részének 98 százalékos különadója nem a kormány szabadon választott feladata, hanem a választók akarata, amit a kormánynak kötelessége teljesíteni. Hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a törvényt, de annak a jogi eszközét vitatta, nem pedig magát a célt.

A kormánypárti politikus szerint a Fidesz célja az ügy minél gyorsabb rendezése, az, hogy az érintett végkielégítések után már idén adózni kelljen. Éppen ezért nem tudta megvárni a kormánypárt az új alkotmány kidolgozását, ezért módosítja a jelenlegi alkotmányt és veszi ki a hasonló törvényeket is az AB hatásköre alól.

A miniszterelnök szóvivője szerint az ellenzéki pártok közül azért az MSZP tiltakozik a leghangosabban, mert a Bajnai-kormány több minisztere és államtitkára is érintett, hiszen a lemondásukat követő végkielégítések után is be kell fizetni a 98 százalékos különadót.

AJÁNLOTT LINK:

A KDNP nem tudott a Fidesz Ab-s terveiről és lehet, hogy nemmel szavaz (atv.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik