Belföld

Főhajtással emlékeztek a Műegyetem előtt

Az ünnepi megemlékezésen részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is.

Főhajtással és koszorúzással emlékeztek meg a forradalom áldozatairól a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete előtt álló 56-os emlékműnél. A megemlékezésen részt vett és koszorút helyezett el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagjai, továbbá 56-os szervezetek képviselői.

Szónoklatok nem hangzottak el, amit Boross Péter – a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke – azzal indokolt, hogy ez nem a beszédek, hanem az elmélyült emlékezés ideje. Hozzátette: a Műegyetem előtt álló emlékmű valóban az ötvenhatosoké, nekik készült és az ő emléküket őrzi.

A kormány – az alkotás négy évvel ezelőtti felavatása óta – először képviseltette magát a Műegyetem előtt rendezett megemlékezésen.

Később a Műegyetemen tartott megemlékezésen Navracsics Tibor úgy fogalmazott, “1956-ot elhazudták előlünk”. Hangsúlyozta, az értelmiség feladata, hogy kiálljon és küzdjön a hazugsággal szemben az igazságért, ahogyan tette 1956-ban.

1956 igazsága nem pillanatnyi politikai megfontolástól függött, ez a magyar nemzet igazsága volt. Az értelmiség feladata, hogy őrizze ezt az igazságot, hogy mindig megőrizze az ellenállás jogát a hazugsággal szemben, és mindig megőrizze az igazság lángját az utókornak – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik