Belföld

Nyugdíj – érvek kontra ellenérvek az állam ellen és mellett

24.hu
24.hu

2010. 10. 20. 08:50

A nyugdíjvédő megbízott veszteségekről, a GKI-vezér előnyökről beszélt.

Ha valaki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, és az elmúlt években rosszabbul járt a magánpénztárában, mintha az államiban lett volna, azt kompenzálni fogják. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Selmeczi Gabriella közölte: azért vizsgálják majd a magánpénztárak működését, hogy a befizetők is tudják, miért voltak veszteségeik az elmúlt években. A jogi és közgazdasági előkészítés most folyik, egyelőre nem tudni, hogyan kompenzálja az állam a tagokat a mostani elvonásért, illetve, hogy hogyan lehet majd visszalépni az állami rendszerbe, de az ezt szabályozó törvénytervezet két héten belül a parlament elé kerül.

Orbán Viktor tegnap az RTL Klubnak nyilatkozva azt mondta, a kormány szeretné, hogy már idén vissza lehessen lépni az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő közölte: az állam többé nem utal pénzt a magánnyugdíjpénztárakba.

A választás lehetősége ugyanakkor megmarad, de csak azoknak garantálják, hogy nem éri őket veszteség, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

A GKI vezérigazgatója szerint azonban mégsem olyan csábító az állami nyugdíjrendszer azoknak, akik most magánnyugdíjpénztár-tagok. Ha valaki az állami gondoskodás mellett dönt, annak az évek alatt megtakarított forintjait is be kell adni a közösbe.

Akar László szerint a magánpénztáraknál gyűjtött pénznek több előnye is van, például örökölhető, szemben az államival, ami viszont nem. Vagyis ha a pénztártag még nyugdíjba vonulása előtt elhalálozna, akkor a teljes megtakarítás az örökösére száll, aki öregkorára így nagyobb ellátásban részesül.

A szakértő szerint a pénztárak azt a csábító lehetőséget is biztosítják, hogy nyugdíjba vonuláskor az ügyfél a teljes összegyűjtött pénzt kiveheti. Így ez után járadékot nem kap, de saját belátása szerint fektethet be egy nagyobb összeget, s abból gondoskodhat magáról.

Az Országgyűlés mai ülésén vitatja meg a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő módosításokat, amelyek a miniszterelnök által bejelentett második akcióterv részei. Emellett a parlament politikai vitanapot tart Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatosan.

A kormány előterjesztése annak az alapját teremti meg, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg – 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között – tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.