Belföld

A románok egyezkednek az IMF-fel

A román kormány adócsökkentési javaslatot terjesztett a Nemzetközi Valutaalap elé, amelynek romániai küldöttségével a kabinet a következő napokban folytat tárgyalásokat a tervezett intézkedések gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről.

A Jurnalul National és Gandul című napilapok értesülései szerint a román kormány meg akarja győzni a szerdán Bukarestbe érkező IMF-küldöttséget az adócsökkentési intézkedések szükségességéről. Az IMF-delegáció várhatóan két hétig tartózkodik Romániában, ahol a tavaly kötött csaknem 20 milliárd euró többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás szokásos negyedévenkénti felülvizsgálatát végzi el.

Ebből az alkalomból a bukaresti kormány egy javaslatcsomagot dolgozott ki, amely szerint a személyi jövedelemadóra és a társasági adóra érvényes egységes adókulcsot 16 százalékról 12 százalékra csökkentenék. Emellett a kormány a béreket terhelő társadalombiztosítási járulékok mértékét is csökkenteni akarja a jelenlegi 44 százalékról 41 százalékra. A román sajtó értesülései szerint az IMF-nek javasolt harmadik intézkedés a minimálbérnek 730 lejre (172 euró) való emelése a jelenlegi 600 lejről (142 euró).

Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője a Jurnalul Nationalnak elmondta, hogy a béreket terhelő társadalombiztosítási járulékok fokozatos csökkentése valóban javallott. A minimálbér esetleges megemelése kapcsán – mint mondta – meg kell vizsgálni, milyen hatása lehet az intézkedésnek hosszú távon a román gazdaság versenyképességére.

Tanasescu hangsúlyozta, hogy végleges döntés a kormány javaslatairól csak az IMF-küldöttség romániai látogatását követően születik.

A román kormányfő erejét képező Demokrata Liberális Párt becslései szerint a javaslatcsomag nyomán 2,2 milliárd euró lyuk keletkezik a költségvetésben, így vagy elfogadja az IMF a jövő évre a Romániának engedélyezett 4,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány növelését – amit a román sajtó kevésbé tart valószínűnek -, vagy a beruházásoktól vonják el majd ezt az összeget.

A román kormány júliustól kemény megszorító intézkedéseket kényszerült alkalmazni, így 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazotti béreket és öt százalékponttal, 24 százalékra emelték az áfát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik