Belföld

Katasztrófa után: kezdődik a tanítás

Egy Devecserhez közeli település üres iskolaépületébe költöznek be az iszapkatasztrófát átélt gyerekek.

Szerda reggel 15 kilométerre Devecsertől, Somlószőlősben egy használaton kívüli iskolában kezdődik a tanítás a vörösiszap-katasztrófát átélt gyerekeknek – számolt be róla az RTL Híradó. Tanulni valószínűleg még napokig nem fognak: a tanárok legfontosabb feladata, hogy megnyugtassák a gyerekeket és segítsenek feldolgozni a történteket. Erre pszichológusok készítették fel őket.

„A kollégák elmondták, hogyan lehet egy átmeneti időszak után, ahol nem a tanulás lesz a legfontosabb, egy picit feldolgozni az iskolai élet keretei között is ezeket a traumákat. Például becsempészni az oktatásba, fizikai, biológiai, földrajzi törvényszerűségeket. Biztos, hogy a gyerekek számára a legfontosabb a megnyugvás” – mondta Dr. Lénárt Ágota pszichológus.

Az igazgató sok gyerekről azt sem tudja, pontosan hol lakik, és nem tudja, mit tegyen velük, ha nem tudnak bemenni tanulni. Mindenesetre felhívta a szülők figyelmét, hogyha 50 óránál többet hiányzik a gyerek, akkor a törvény szerint a település jegyzőjének kötelessége felfüggeszteni a családi pótlék kifizetését.

Az oktatási államtitkárságnál az RTL Híradójának azt írták, hogy szerintük nyilvánvaló, hogy a környezeti katasztrófánál nem kell igazolni a hiányzásokat. Igaz, erre a törvény szövege nem tér ki és mivel nem akartak nyilatkozni, nem derült ki, hogy ez a türelmi időszak meddig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik