Belföld

Akár életfogytiglant is kaphatna a MAL-vezér

24.hu
24.hu

2010. 10. 12. 13:15

A MAL Zrt. tulajdonosai, illetve vezetői teljes magánvagyonukkal felelhetnek az okozott kárért.

A MAL Zrt. vezetői tudtak a gátszakadás veszélyéről – így vallott a cég egyik munkatársa az egyik napilap információi szerint. Az őrizetbe vett vezérigazgató ügyvédje ugyanakkor egyelőre nem tudja: valóban tett-e valaki terhelő vallomást védencére nézve. Bánáti János az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, a vezérigazgató gyanúsítása nem azon alapszik, hogy mulasztásával a gátszakadást elősegítette volna.

„Lényegében azzal gyanúsítják, hogy 2009 januárjában a katasztrófavédelmi terv nem tartalmazta az arra vonatkozó előírásokat, hogy mit kell tenni, ha egy ilyen gátszakadás bekövetkezik.” Az ügyvéd azt mondta: csak a büntetőeljárás lezárásakor, az iratismertetésnél derül ki számukra, kik és milyen tanúvallomást tettek az ügyben.

Az ELTE büntetőjogi tanszékének vezetője előzőleg úgy nyilatkozott: ha bebizonyosodik a gondatlan közveszélyokozás gyanúja, a vezérigazgató kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ha azonban bizonyítást nyer a szándékosság is – vagyis az, hogy Bakonyi Zoltán tudott a gátszakadás veszélyéről -, a büntetési tétel öttől húsz év is lehet, vagy akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Közben a köztévé híradója azt jelentette, hogy egy méterrel megemeltette a tragédiát okozó zagytározó északi falát nyáron a MAL Zrt. Egy név nélkül nyilatkozó férfi, aki csőszerelőként dolgozott a zagytározónál, azt mondta, erre azért volt szükség, mert a tározóba nem tudtak elég mennyiségű iszapot beleengedni. A hírműsornak nyilatkozó férfinak az volt a feladata, hogy a megemelt töltés fölé szerelje át az iszapot szállító csöveket. Azt mondta, hogy a tragédia napján a közeli, 9-es tározónál dolgozott és látta, hogy az erős szél miatt a vörösiszap átcsapott a gáton.

A MAL Zrt. tulajdonosai, illetve vezetői teljes magánvagyonukkal felelhetnek az vörösiszap által okozott kárért, ha kiderül, hogy hibáztak. Az ügyvédi kamara elnökhelyettese elmondta: egy büntetőeljárásban lehet olyan tényállás, amely alapján a tulajdonos vagy az alkalmazott saját személyében is kárfelelősséggel tartozik. Kovács Kázmér szerint erre akkor van lehetőség, ha megállapítható, hogy a cégnél olyan foglalkozási szabályszegés történt, amely okozati összefüggésbe hozható a bekövetkezett kárral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Barcelona, 2017. augusztus 17.
A terrortámadásban használt furgon közelében rendõrök Barcelonában 2017. augusztus 17-én, miután a fehér furgon a járdára hajtott és járókelõket gázolt el a katalán fõváros Las Ramblas negyedében. Legalább tizenkét ember életét vesztette, mintegy nyolcvanan megsebesültek. (MTI/AP/Manu Fernandez)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.