Belföld

Hétfőtől több pálinkát engednek

Hétfőn lépnek hatályba a párlatok magánfőzésére, és bérfőzésére vonatkozó új jövedéki adó szabályok. Ez azzal jár, hogy adómentesen lehet majd évente 50 liter 86 fokos pálinkát készíteni - emlékeztetett a Vám- és Pénzügyőrség vasárnapi közleményében.

Ezentúl nemcsak jövedéki adót nem kell fizetni, hanem a főzést sem kell előre bejelenteni, illetve a 100 liter alatti készüléket sem kell engedélyeztetni. Azonban az eladásra szánt pálinkánál, vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes.

Azaz magánfőzésben a 18. év fölött saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot lehet majd készíteni.

Ezen kívül szabály, hogy az évente előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget, a 400 liter 50 fokos párlatot, amelyből a már említett mennyiség adómentes. Továbbá magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni. A párlatot pedig akkor lehet értékesíteni, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a jövedéki adót.

Az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és párlat zárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás, vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik