Belföld

Szennyvíztől védték a tavat Balatonföldvárnál

Administrator
Administrator

2010. 09. 19. 15:22

Szennyvíztől védték a Balatont vasárnap délután Balatonföldvárnál, hogy egy szennyvízátemelő esőtől megtelt csatornájából a csapadékkal kevert szennyvíz az övárkon át ne juthasson a tóba.
Korábban a témában:

Baranya Károly, a Somogy Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen tartózkodó mentésvezetője közölte: a két nap alatt lehullott jelentős, több mint 50 milliméter csapadékkal telítődött az övárok, és a csatornából is kibuggyant a szennyvíz. Az övárkot homokzsákokkal lezárták, így az esővíztől egyébként jelentősen felhígult szennyvíz nem jut be a Balatonba – mondta a mentésvezető.

Tájékoztatása szerint a csatornából a tulajdonos tudtával az övárok melletti halastóba szivattyúzzák vizet. Mintegy húsz tűzoltó kilenc szivattyúval dolgozik a helyszínen.

Baranya Károly elmondása szerint Balatonföldváron ezenkívül 8-10 háznál is dolgoztak a tűzoltók: udvarokból és két pincéből szivattyúzták ki a vizet.

Páli Richárd, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint szombat éjféltől vasárnap kora délutánig több mint félszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A legtöbb segítséget Nagyatád, Barcs, Marcali és Kaposvár térségéből kérték, egy-két fakidőléstől eltekintve mindenütt elárasztott pincékhez, illetve udvarokhoz vonultak – közölte az ügyeletes.

Somogyban az elmúlt két nap alatt helyenként annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. Kaposvárra két nap alatt 70 milliméternyi eső zúdult. A Kapos folyó vízállása vasárnap délután 310 centiméter volt, ez hozzávetőleg 70 százalékos telítettséget jelent. A folyó most 40 centméterrel alacsonyabb, mint tavasszal, amikor az áradás ellen homokzsákokkal, szivattyúzással kellett védekezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.