Belföld

Botka László: Orbán senkinek se osztott lapot

Azzal lehet zavarba hozni, ha megkérdezik tőle: tavasszal hogyan jött össze a szociknak az egymillió szavazat. Amúgy azon kevés MSZP-s polgármesterek egyike, akinek van némi esélye megtartani hivatalát. Interjú.

Narancsszínű az Országgyűlés, és októbertől az eddiginél is narancsszínűbbek lesznek az önkormányzatok. Miért szavaznának egy szocialista polgármesterjelöltre a szegediek?

Igazi veszélyt az jelentene, ha közigazgatási tapasztalat és politikai súly nélküli polgármester kerülne Szeged élére. Fideszes kihívómat egy éve még a saját pártjában sem ismerték. Nem is értem, hogyan képzelheti, hogy hirtelenjében képes lesz a hatalmas intézményrendszer élére állni. Egy polgármester nem tud megélni a dumából, nem bujdoshat, nem telefonálhat naponta ötvenszer a budapesti pártközpontba iránymutatásért. Önálló döntéseket kell hozni, naponta tucatnyit.

Valahogy ön is elkezdte.

A polgármesterség előtt nyolc éven át országgyűlési képviselő, majd pedig a megyei közgyűlés alelnöke voltam.

Kihívója is országgyűlési képviselő.

Igen. Lassan fél éve.

A rengeteg fideszes polgármester között ön hogyan lenne képes állami pluszforrást szerezni városának?
Kattintson nyolcat Botkáért - képgaléria (Fotó: Figyelő)

Kattintson nyolcat Botkáért – képgaléria (Fotó: Kőhalmi Péter – Figyelő)

Az önkormányzatokat normatív alapon – lakosságszám és diáklétszám szerint – finanszírozza a központi büdzsé. A fejlesztések pedig 2004 óta uniós pályázatokból történnek. Ami aligha fog változni, légyen bármekkora forradalmi hangulatban is a kormány. Egy városvezető pártállása a település sikeressége szempontjából csupán másodlagos, a polgármester jövőképe és a beruházások terén szerzett tapasztalata a fontos. Az elmúlt években az egy főre vetített beruházásokat tekintve a huszonhárom megyei jogú város körében ugyan torony magasan Szeged az első, ám a második helyen már a fideszes Sopron áll, míg az utolsók között lehet szocialista települést is találni.

Vagyis egy továbbra is Botka vezette Szegednek az Orbán-kormány alatt sem lenne nehezebb dolga, mint Bajnai vagy Gyurcsány idején?

Egy polgármester nem tud megélni a dumából, nem bujdoshat, nem telefonálhat naponta ötvenszer a budapesti pártközpontba iránymutatásért.

A város szempontjából nem a kormány a lényeg.

Úgy tetszik, önnek, polgármesterként, nem fáj, hogy Orbán a miniszterelnök.

De! Nagyon fáj. Hiszen a Fidesz politikája tönkreteszi az országot.

Miért fogalmaz ennyire sarkosan? Így aligha tudja megszólítani a bal és a jobb között ingadozó békés szegedi polgárokat.

Országos politikában én csak sarkosan tudok fogalmazni. Polgármesterként nyilván megengedőbb vagyok, nem érdekel, hogy egyik vagy másik szegedinek milyen a pártállása. Számomra a 170 ezer szegedi 170 ezer féle világnézet, értékrend, 170 ezer féle vélemény a világról. Mindig is arra törekedtem, hogy virágozzék minden virág.

Elsőként a szegfű.

A szegfű is és más is. A lényeg, hogy mindenki érezze magát otthon Szegeden.

Ha megőrzi is a polgármesteri posztot, jó eséllyel fideszes többségű testülettel kell együttműködnie. Menni fog?

A korábbi szegedi választásokon az emberek döntő többsége a polgármesterjelölthöz választott képviselőjelöltet, így valószínűleg most is azonos színű lesz a testület és a vezetője. Persze, ha úgy alakul, jobboldali többségű testülettel is tudnék együtt dolgozni. Az elmúlt nyolc évben sem pártszempontok alapján irányítottam a várost. Ha valaki pártpolitizált Szegeden, az a Fidesz volt. Mindegy volt, mit csinálok, megállás nélkül lőttek rám. Remélem, amit országosan és helyben is ellenzéki pártként mostanáig megtehettek, kétharmados kormánypártként nem folytathatják. Velem nagyon könnyű együttműködni, csupán annyi kell hozzá, hogy a másik fél is Szegedért akarjon dolgozni.



A balliberális kormányok alatt komoly súllyal bírt az önkormányzati lobbi. Demszky Gábor panaszkodott portálunknak, hogy Budapest lehetne Európa kulturális fővárosa, ha annak idején Toller László és Szili Katalin nem szerzi meg Pécsnek a rendezvényt. Október után marad valami abból a legendás szoci önkormányzati lobbiból?

Az biztos, hogy ott leszünk a megyei közgyűlésekben. És abban is hiszek, hogy nem csupán egy-két városban tudjuk megtartani a polgármesteri posztot. Csak a mi megyénkben jó esélye van a makói Buzás Péternek, a szentesi Szirbik Imrének és a csongrádi Bedő Tamásnak.

Nekik nincs hatásuk az országos politikára. A „nagy szoci polgármesterek” közül pedig jobb esetben is legföljebb annyi marad, hogy elférnek egy kempingasztal körül.

Az bizony baj lenne.

A most alakuló, koncentrálódó hatalmi struktúrában lehet egyáltalán beleszólásuk az országos döntésekbe a polgármestereknek, legyenek akár jobbosok, akár balosok

Az a helyzet, hogy Orbán Viktor a saját 260 képviselőjének, köztük a nagyvárosi polgármestereknek se osztott lapot.

Aligha. Szerintem még a debreceni Kósa Lajos akarata is csak a saját városán belül érvényesül. A Megyei Jogú Városok Szövetségében – a minisztereket is bevonva – minden az önkormányzatiságot érintő ügyben egyeztettünk a fideszes polgármesterekkel. A választások óta azonban nem zajlott érdemi megbeszélés. Egyszer ugyan eljöttek az új miniszterek – Réthelyi, Pintér meg még páran -, de jól nem mondtak semmit. Szóval ebben az új hatalomgyakorlási módiban nem az a fő kérdés, hogy a kis MSZP-frakcióban esetleg egyedüli polgármesterként üldögélő Botkának lesz-e beleszólása az ország életébe. Az a helyzet, hogy Orbán Viktor a saját 260 képviselőjének, köztük a nagyvárosi polgármestereknek se osztott lapot.

Beszélget ilyenekről a fideszes polgármesterekkel?

Szeretnék még sokat beszélgetni velük, hiszen többségüket nagyon tisztelem. Tehát természetesen tagadom, hogy ebben a kényes témában szót váltottam volna bármelyikükkel.

Mihez kezd, ha elbukja a polgármester-választást?

Büszke leszek arra, hogy egy rossz helyzetben levő nagyvárost nyolc év alatt fejlődési pályára állítottam. És maradok országgyűlési képviselő.

A kérdésünk igazából arra vonatkozott, részt venne-e a szétesett, kispárti státuszba süllyedő MSZP talpra állításában. Sokak szerint a Lendvai Ildikó, Kis Péter és Szekeres Imre fémjelezte „öregek” képtelenek a megújulásra, Mesterházyékban nincs elég spiritusz, Horváth Csabáék odakozmáltak a fővárosi botrányokhoz, Gyurcsánytól pedig mint a tűztől, úgy retteg a fél párt. Van önben ambíció és tehetség az új feladatra?

Természetesen tagadom, hogy ebben a kényes témában szót váltottam volna bármelyikükkel.

Szeretnék dolgozni azért, hogy az MSZP újra sikeres legyen. Szerencsére a politikai palettán jelenleg nincs olyan erő, amely elorozhatná tőlünk a vezető baloldali párt szerepét. Persze ez önmagában kevés ahhoz, hogy 2014-re ismét versenyképes alternatívává váljunk. Tizennyolc éves koromtól kezdve, 1991 óta vagyok ennek a pártnak a tagja. Ez idő alatt soha nem szálltam be a tisztségekért zajló harcokba. Most sem vonz önmagában semmiféle titulus, a feladat érdekel.

Lassan már nem arról van szó, ki lesz a kapitány és ki az első tiszt, hanem arról: lesz-e egyáltalán hajó.

Rajtunk múlik.

Sosem volt országos párttisztsége. Most vállalna?

Jó párszor kértek, de mindig nemet mondtam, mert a választóim bizalma Szegedhez kötött.

„Kötött?” Múlt időt használt. Csak a jegyzőkönyv kedvéért rögzítjük.

Helyesbítek: a választói bizalom Szegedhez köt. Ráadásul alkalmatlan vagyok a kirakatember, a látszatvezető szerepére. Teljesítménycentrikus emberként kizárólag akkor és olyan struktúrában vállalok szerepet, amikor és amiben hiszem, hogy a munkámnak eredménye lesz.

Milyen az a struktúra?

Olyan, amelyben a minőség és a teljesítmény számít. Nagy kérdés, ma még én sem tudom eldönteni, hogy polgármesterként vagy az országos politika közvetlen alakítójaként lennék-e nagyobb hasznára a szocialista pártnak.

Majd eldöntik azt a választók, még bő két hét. Van akár csak öt olyan ember az MSZP-ben, aki arcot adhat a megújulásnak?

olvassa a lapot is!

Az interjúból további részletek olvashatók a Figyelő e heti számában.

Nem öt vagy tíz, hanem sok száz ilyen emberünk van az önkormányzatokban. Az MSZP parlamenti frakciója csak a jéghegy csúcsa. Nincs ok a kétségbeesésre. Amikor beléptem a pártba, 7 százalék volt a népszerűségünk. Föl fogunk állni. Szerintem kifejezetten jót fog tenni a vérfrissítés. Hiszen, aki most jelentkezik, hogy dolgozna nekünk, aligha vádolható karrierizmussal. Nagyot téved, aki temeti a magyar baloldalt. A tavaszi választások után kérte egy politikai elemző, soroljam föl a szocialista párt vereségéhez vezető öt főokot. Tudtam volna akár ötvenet is mondani. Zavarba azzal lehetne hozni, ha megkérdeznék, egyáltalán hogyan kaptunk egymillió szavazatot.

A kormányzati teljesítményhez képest az is sok?

Hát… Azért attól se vonatkoztassunk el, hogy ránk szakadt egy világgazdasági válság, ami egyetlen kormány megítélésének sem szokott jót tenni. Az előző évek kormányzása során képviselt értékek döntő többsége – és itt persze különbséget kell tenni Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai között – vállalható. Maradandó és tanulságos tapasztalatokkal szolgált a mögöttünk hagyott nyolc év.

Életrajz

Botka László Tiszaföldváron született 1973-ban.

A JATE (ma Szegedi Egyetem) jogi karán 1997-ben szerzett diplomát. 1991 óta az MSZP tagja. 1992 és 1994 között az országos ifjúsági tagozat elnöke, az országos választmány tagja, 1992-től az MSZP szegedi elnökségének tagja. 1994 óta országgyűlési képviselő, 2000-ben az MSZP Csongrád megyei elnökének választották, 2002 óta Szeged polgármestere.

Édesanyja az előző két ciklusban szintén szocialista országgyűlési képviselő, 2002 és 2006 között Szolnok polgármestere volt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik