Belföld

A pápa bírálta a romák kiutasítását

XVI. Benedek pápa burkoltan bírálta vasárnapi Úrangyala imádságában a romák Franciaországból való kiutasítását. Emlékeztette a katolikusokat arra, hogy kötelességük elfogadni minden embert, tekintet nélkül származására.

Az egyházfő Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján francia zarándokok előtt kijelentette: „A mai napra rendelt liturgia emlékeztet bennünket arra, hogy az (Atya) minden embert meghívott az üdvösségre. De emlékeztet bennünket arra is, hogy el kell tudnunk fogadni az emberek természetes különbözőségét, hiszen Jézus egybehívott mindenféle nemzetiségű és nyelvű embereket” – mondta a pápa.

XVI. Benedek nyíltan még nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy Franciaország gyakorlatilag kiutasít romániai, illetve bulgáriai romákat, de az intézkedést már bírálta Agostino Marchetto, a migránsok és a vándorló életmódot folytató emberek pasztorációjával foglalkozó pápai tanács titkára. Egy pénteki interjújában kijelentette: „a romák tömeges kiutasítása ellentétes az európai normákkal”. „A bűnözőkkel szembeni fellépés esetében is létezik az arányosság elve. Nem szabad általánosítani, és kiutasítani emberek egy teljes csoportját. A felelősség egyéni, nem kollektív” – mondta Marchetto.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik