Belföld

Letarolta az országot a vihar – fotók

Hétfő délután újabb zivatarvonal érte el először a dunántúli megyéket, majd kelet felé haladva átvonult az országon - felhőszakadásokat, jégesőt, kisebb tornádókat is okozott. A tűzoltóknak 830-szor kellett kivonulniuk.

Hétfő délután először narancssárga, majd később a piros riasztást is kiadta több régióra is az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A vihar vonulásával a kora esti órákban több helyen már citromsárgára mérsékelték a riasztási szintet.

Már mindenhol van áram Szabolcsban

Két településen mintegy négyszáz fogyasztónál nem volt áram délelőtt a hétfő esti vihar miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa, Varga Ivett. A szakemberek Ibrány és Tiszatelek elektromos hálózatában is kijavították a hétfői vihar okozta hibákat. A szóvivő szerint újabb meghibásodás nem történt a középfeszültségű hálózatban, az áramszolgáltató munkatársai pedig jelenleg a kisfeszültségű hálózatban keletkezett kisebb hibákat javítják.

A vasárnapi esti viharos időjárás miatt hétfő reggelre mintegy 16 ezer fogyasztó maradt áram nélkül a megyében. Hétfő este újabb, a korábbinál gyengébb zivatar vonult át a megyén, ami nem okozott nagyobb károkat.

A vihar miatt kedden a Nyíregyházi Rendőrkapitányság 42-es körzetszámú telefonvonalai is működésképtelenné váltak. A hibát a szakemberek már kijavították – tájékoztatta Fülöp Gergely százados, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

55 településen okozott kárt a zivatar Borsodban

Kétszázszor vonultak ki viharkárokhoz a tűzoltók kedd reggelig Borsod-Abaúj-Zemplénben, a megyében 55 településen okozott kárt a hétfő esti zivatar. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese, Szabó Péter kifejtette: a legtöbbször, 90 esetben fakidőlések miatt kértek tőlük segítséget, vízeltávolításhoz 35-ször hívták a tűzoltókat, 45 épület- és tetőkár keletkezett, és volt 30 olyan eset is, hogy amikorra kiértek, már megszűnt a probléma. Hozzátette: valamennyi tűzoltóság kint dolgozott a területen, a polgárvédelmi, katasztrófavédelmi szakemberek segítették a munkát.

Arról is beszámolt, hogy hat embernek kellett elhagynia az otthonát a megyében. Az egyik egy idős nő Nyékládházán, őt rokonok fogadták be, öt embernek pedig Szomolyán kellett kiköltöznie, őket a helyi sportklub öltözőjében szállásolták el. Mindkét ház állapotát statikus vizsgálja majd meg – közölte Szabó Péter. Kitért arra, hogy a nagy mennyiségű eső miatt megáradt a Lator-patak a Borsod megyei Tardon, emiatt nyolcszáz homokzsákkal kellett “bevédeni” a helyi iskola épületét. Az ár öt utcát öntött el, itt 120 olyan ingatlan volt, ahol a víz már az udvaron hömpölygött. Cserépváralján is ugyanez a vízfolyás okozott gondot.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei területi igazgatósága korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vízátfolyás miatt teljesen le kellett zárni a forgalom elől a 2622-es számú út egyik, Alsóvadász és Homrogd közötti szakaszát.

Tornádó és dió nagyságú jég

Tornádó söpört végig a Nógrád megyei Diósjenőn hétfőn. A viharos forgószél háztetőket bontott meg, fákat csavart ki, a fák villanyvezetékre és autóra dőltek. Diósjenő polgármestere az MTI-nek azt mondta, a vihar az üdülőterületet sújtotta, a kárt több millió forintra becsülik.

Tornádó Mezőkövesden (fotó: Híradó.hu) - KÉPGALÉRIA

Tornádó Mezőkövesden (fotó: Híradó.hu) – KÉPGALÉRIA

Elnémult egy rádió

Villám csapott a miskolci Rádió Eper antennájába és az azt tartó árbocba hétfő este, a rádió emiatt elnémult. Azóta sem hallható – mondta Tóth Gábor, a rádió tanácsadója. Az ítéletidő miatti áram- és internetkimaradás miatt a kárfelmérés és az adás helyreállítása csak kedd délelőtt kezdődhet meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségeiből is folyamatosan érkeztek a bejelentések, a tűzoltók szinte valamennyi egysége a területeken dolgozott. Kora este tornádószerű vihar söpört végig Mezőkövesden is. Utcákon hömpölygött, pincéket, garázsokat öntött el a hétfői vihar során leesett nagymennyiségű eső Mezőkövesden és Mezőkeresztes környékén, Ózd Somsály nevű városrészében pedig tetőket bontott meg a viharos szél.

Ismét megáradtak a patakok, folyók

Füzesséry József, Szikszó polgármestere elmondta: a városon hatalmas felhőszakadással vonult végig a vihar, a településen átvezető Vadász-patak az óriási mennyiségű víztől ismét megáradt, ezért néhány helyen, főleg a malomnál és a kisállomásnál homokzsákkal erősítik a gátat.

Pest megyében is még folyamatosan érkeznek a délutáni hatalmas esőzés és viharok okozta károkról a bejelentések – közölte Loch Erika, a Pest-megyei katasztrófavédelem sajtóreferense. Elsősorban fakidőlések és beázott pincék miatt érkezett be mostanáig mintegy harminc-negyven bejelentés, de úgy számítják, hogy ez a szám a nap végére akár a nyolcvanat is elérheti. Az eső és a vihar a legnagyobb károkat Cegléd és Érd környékén okozta, de számos bejelentés érkezett Monorról és Nagybörzsönyből is.

Perbálon a Szamárhegyi-patak vízszintje veszélyesen megemelkedett, a helyiek a katasztrófavédelemhez fordultak segítségért, mivel azonban a homokzsákokat korábban odaadták Borsod megyének, ezért ők a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatósághoz fordultak, hogy a falunak biztosítsák a megfelelő számú homokzsákot.

Így keletkezett a mezőkövesdi tornádó


Forrás: Boon.hu

Kőbányán villám csapott egy házba

A Híradó információi szerint a fővárost körülbelül 18 órakor hagyta el a vihar, egy óráig tartott az özönvíz. Budaörsön még fél nyolckor is szivattyúztak a tűzoltók, az eső után térdig állt a víz. A tizedik kerületben egy házba belecsapott a villám, több pincét elöntött a víz és sok helyen fák dőltek az utakra.

Fél nyolc-körül hagyta el a vihar Miskolc környékét és folyamatosan haladt Észak-, illetve Kelet-Magyarország felé. Balassagyarmaton fákat döntött a vasúti sínekre, Ónodon egy családi ház tetejét teljesen letépte, Mezőkövesden tornádóerejű szél volt, Bódvaszilason pedig teniszlabda nagyságú jég esett.

A vasút is akadozott

A vasúti forgalomban is számos helyen okozott fennakadásokat a vihar országszerte. Több helyen fakidőlések, oszlopkidőlések, néhol sárátfolyás miatt szünetelt a közlekedés. Emiatt több helyen vonatpótló autóbuszok járnak. Egyebek mellett a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Mezőkövesd-Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomások között várhatóan reggelig állni fog a vonatforgalom, mivel a kidőlt fák leszakították a felsővezetékeket, valamint több felsővezeték-tartóoszlopot is kidöntöttek. Reggel várhatóan dízelvonatatással indulhat meg a forgalom, addig vonatpótló autóbuszok fogják szállítani az utasokat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még hétfő reggel is dolgoztak a tűzoltók a vasárnap esti viharkárok elhárításán. Főként utakra és vezetékekre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk, továbbá a tetőszerkezetek fedésében segédkeztek. A vihar mintegy negyven települést érintett, tizenöt településen lakóingatlanokban is kisebb-nagyobb mértékű károk keletkeztek.

Napokig nem volt áram

Korábban Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében több ezer fogyasztó volt áram nélkül.

Veszprém megyében mintegy félmilliárd forintra tehető az a kár, amelyet a vihar a szombatra virradó éjszaka okozott. Debreczenyi János, a város fideszes polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be: 300 millió forintos támogatásra adnak be kérelmet – vis maior helyzet okozta károk miatt – a kormányhoz, az összesítő jelentést hétfőn továbbítják Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, Veszprém országgyűlési képviselőjének és Pintér Sándor belügyminiszternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik