Belföld

Budapest új főrendőre a kormánypártokkal sem tenne kivételt

A rendőrség jogalkalmazó szerv, nem fér bele a különböző politikai erőknek való megfelelés - mondta Tóth Tamás.

Korábban a belvárosi kapitányság élén állt, most pedig Pintér Sándor belügyminiszter a testületben végrehajtandó szemléletváltás jegyében nevezte ki Tóth Tamást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) élére, aki egyébként az egyik legfiatalabb rendőri vezető.

Tóth Tamás a terveiről a HVG.hu-nak azt mondta, szükség van a testület túlzott bürokratizmusának csökkentésére, a vezetői utánpótlás biztosítására és az állomány továbbképzésére, a különböző szervezeti egységek leterheltségének egy szintre hozására.

A közbiztonság javítása érdekében tovább javítanák az információáramlást az egyes bűnügyi régiók között, valamint nagy erőket fektetnek a körözött személyek elfogására. Részletes elemző munkát kezdtek annak érdekében, hogy az esetleges hibák megmutatkozzanak, és új lehetőségeket tárjanak fel.

Budapest főrendőre elmondta, az állomány minden tagját teljesítménye alapján fogja értékelni, vezetőitől elvárja, hogy a beosztottaik tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérjék. “Soha nem tűrtem el a munka alól való kibúvást” – tette hozzá. Elárulta, törekszenek a bérrendezésre, de a jelenlegi költségvetési helyzetben egyelőre a közszféra egyetlen területén sem számíthatnak a dolgozók fizetésemelésre.

A BRFK vezetője azt mondta, kizárólag a szakma szabályainak és a jogszabályoknak megfelelően kell nyomozniuk minden ügyben, akármelyik politikai oldal érintett is benne. Hozzátette, a politikasemlegességet garantálja a független ügyészi felügyelet intézménye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik