Belföld

Harmadával kevesebb önkormányzati képviselőt választunk

A négy évvel ezelőttinél egyharmaddal kevesebb, közel 17 ezer önkormányzati képviselőt választunk az októberi helyhatósági választáson; a megyei közgyűlések pedig feleakkorák lesznek, mint négy éve.

Az Országgyűlés júniusban fogadta el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló új törvényt, amely szerint a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi és a megyei közgyűlés tagjainak számát annak alapján kell meghatározni, hogy az egyes településeken a választás évében, január elsején hányan laknak. Az októberi önkormányzati választás előtt módosult a képviselők számára vonatkozó szabály is, így a jegyzőknek július 16-ig kellett újra megállapítaniuk a képviselő-testületek, közgyűlések létszámát.

Ezekről a számokról a jegyzők és a megyei főjegyzők tájékoztatták az Országos Választási Irodát (OVI). A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány fős a képviselőtestület; a képviselők száma 100 lakosig 2, 1.000 lakosig 4, 5.000 lakosig 6, 10 ezer lakosig 8.

Az OVI adatai szerint a 19 megyében összesen 14.614 képviselő juthat így mandátumhoz. A négy évvel ezelőtti voksolásnál ez a szám 21.569 volt, vagyis a 10 ezer főnél kisebb településeken a választott képviselők létszáma 32 százalékkal csökkent.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár.

Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik