Belföld

Akár 100 milliárd is lehet a kórházi adósság

Határidőre két kórház nem nyilatkozott arról, mekkora az adóssága.

Jelenleg csak becslések vannak, mekkora adósságot halmoztak fel a kórházak. A 45-től a 65 milliárdon át a 100 milliárdig több összeg elhangzott már. Éppen ezért döntött úgy a tárca, hogy felméri a pontos helyzetet. Az összesítés jövő hét közepére készül el.

Az MR1-Kossuth Rádió megtudta: a tegnapi határidőig a 173 kórházból kettő nem készítette el a bevallást. Korábban Szócska Miklós államtitkár egyértelművé tette: aki nem tölti ki az adatlapot, kimarad az esetleges konszolidációból.

Bár egyelőre nem tudni pontosan, hogyan kívánja a szaktárca kezelni a helyzetet, van-e pluszpénz a kórházi adósságok rendezésére. Van olyan kórház, amelyik gyakorlatilag minden beszállítójának tartozik. Ennek az az oka, hogy a biztosító nem téríti meg az ellátás valós költségeit.

Csiba Gábor, a súlyponti kórházakat tömörítő Stratégiai Szövetség elnöke, aki a miskolci kórház főigazgatója, azt mondta, ők nagy árat fizettek azért, hogy az intézménynek nincsen adóssága, nem vettek műszert, nem fejlesztettek. „Tulajdonképpen feléltük a jövőt ezekkel a megszorításokkal” – fogalmazott a főigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik