Belföld

Az LMP vizsgálódna a metróügyben

A párt reméli, hogy az Alstom-szerelvények visszautasítása csak az elavult metrókoncepciót temeti maga alá, és nem egész Budapestet.

Fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az LMP a metrószerelvények kapcsán, emellett pedig szakmai párbeszédet szeretnének a metróépítés folytatásáról. Szerintük számtalan kérdést vet fel a metrószerelvények beszerzése, például azt, mivel magyarázható, hogy a jó nevű járműgyártó alkalmatlan járműveket szállít Budapestre. Emellett felvetik, hogy a főpolgármester miért lobbizik még mindig a gyártóért a történtek ellenére, és miért lehet vis maiornak minősíteni az engedély meg nem adását. A párt arra is kíváncsi, kik a személyi felelősei a rosszul végrehajtott és erősen korrupciógyanús járműbeszerzésnek.

Kifejtik azt is: a 4-es metró az elmúlt évtizedek leginkább megkérdőjelezhető közlekedési beruházása, a rá költött százmilliárdokból a teljes felszíni közlekedés megújulhatott volna, vagy maga a vonal sokkal hasznosabb formában készülhetett volna el.

Az LMP szerint az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz politikusai 2002 óta “minden el van döntve” címszóval ellenálltak minden változtatásnak, sőt még haszontalanabb elemek, például a második ütem megépítése mellett kardoskodtak – teszik hozzá. A közlemény szerint a járműtender bukásával “nyert” idő jó alkalom a szakmai párbeszédre, ugyanakkor egy új pályázat sem feltétlenül jelentené az átadás csúszását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik