Belföld

Az Aegon az árvízkárok nagy részét kifizette

A felsőzsolcai biztosított lakóingatlanok mintegy egynegyede az Aegon Magyarországnál volt biztosítva.

A rendkívüli időjárás következtében az elmúlt hetekben Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 7661 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, a biztosító mintegy 1,5 milliárd forintot, a bejelentett károk 95 százalékát már kifizette – közölte a társaság. A legtöbb ingatlan (3323 darab) az árvíz, illetve a felhőszakadások (2415 darab) miatt rongálódott meg. Az előbbinél az átlagos kártérítés 350 ezer, az utóbbinál pedig 100 ezer forint. Az összedőlt épületekre azonban több milliós, illetve tízmilliós kifizetések is történtek – áll a közleményben.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú Felsőzsolca nagy részét június elején öntötte el a helybéliek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás. A városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg. Az árvíz összesen több mint 5 ezer embernek okozott kárt.

A felsőzsolcai biztosított lakóingatlanok mintegy egynegyede az Aegon Magyarországnál volt biztosítva. Az összes bejelentett kár felmérése, kifizetése július végéig megtörtént, a biztosító összesen több mint 120 millió forintot utalt át a károsultaknak. A 422 kárbejelentésből 387 volt árvíz-, 23 felhőszakadás-, 12 pedig viharkár. Előfordult olyan eset is, hogy az épületet egy héten belül kétszer öntötte el az árvíz.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint tavaly a tűz és elemi kockázatokból 85 milliárd, míg az egyéb vagyoni kockázatokból 58 milliárd forint díjbevételhez jutottak a biztosítók. Lényegében ezek fedik le a lakásbiztosításokat, ennek a piacnak egyharmada jut az Aegonra, ezzel vezeti ezt a részpiacot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik