Belföld

Nagy a lemaradásunk a fogyatékkal élők jogainak érvényesülésében

Administrator
Administrator

2010. 07. 30. 20:45

Az ombudsman szerint a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva.

Magyarország erős lemaradásban van az emberi jogok érvényesülésének területén, különösen a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak szabályozásában látszanak hiányosságok – mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman az önkormányzati választások kapcsán kiemelte: a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva, a választási eljárásban az akadálymentesítést illetően sok a nyitott kérdés. Szabó Máté kijelentette, hogy a társadalmi elfogadás mellett az alkotmánynak és a jogszabályoknak is nyitni kell a fogyatékkal élők felé.

Magyarország emberi jogi helyzetéről az ombudsman elmondta: jövőre esedékes az ENSZ emberi jogi szervezetének ötéves jelentése, és ennek előkészítése során kiderült, hogy nemcsak a fogyatékkal élők és a gyermekek jogaival, hanem a kínzás elleni egyezmény végrehajtásával és a szabályalkotással is problémák vannak. Ennek fő okát az ombudsman abban látja, hogy Magyarországon hiányoznak ezeknek a nemzetközi egyezményeknek a végrehajtását ellenőrző független szervezetek. Abszurd példaként említette, hogy a kínzás elleni egyezmény végrehajtásának ellenőrzésére Magyarországon független szervezetként az ügyészséget javasolták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.