Belföld

Bizakodik a Jobbik

A Jobbik biztatónak tartja az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott célokat, az MSZP szerint kevés benne a konkrétum.

A Jobbik fontosnak tartja a kormány által megjelölt hét fő fejlesztési irányt, ugyanakkor azokat az infokommunikációs technológiák alkalmazásával, valamint a gyógyászati célú turizmus fejlesztésével, illetve a mezőgazdasági és az élelmiszeriparral javasolja kiegészíteni. A politikus kiemelte, hogy a kormánynak egy megfelelő gazdaságpolitikai környezetet is ki kell alakítani a fejlesztési program céljainak teljesüléséhez.

Így például együttműködést kell elérnie a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) a szükséges monetáris politikai változtatások elérése érdekében – fejtette ki Hegedűs Tamás hozzátéve, hogy abban is egyetértenek Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a világgazdaság súlypontja nyugatról áttevődött keletre. A párt a jövőben részleteiben is tanulmányozza majd az Új Széchenyi Tervet, amelynek sikerre vitele érdekében készek módosító javaslatok kidolgozására is.
Az MSZP részéről Tukacs István értékelte az Új Széchenyi Terv vitairatát. úgy fogalmazott, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által elmondottak között egyetlen konkrétum sem hangzott el. Hozzátette: legfeljebb a 2020-as, a 2030-as években várható, nagyon távoli elképzeléseket, illetve célokat fogalmaztak meg.

A politikus szerint az európai uniós pénzek átcímkézése arra szolgál, az önkormányzati választásokig fenntartsa a vállalkozói csoportok reményeit, hogy pozitív változás áll be a helyzetükben. Az egyetlen tényszerű adat az volt, hogy a két miniszter által megfogalmazott programokra 150 és 40 milliárd forintot lehet majd fordítani. Megjegyezte, hogy ez az összeg kevesebb annál, mint amit az első Széchenyi Terv során a vállalkozások támogatására költöttek.

A képviselő úgy látja, hogy a következő évben csak egy nagyon lazított pályázati rendszerben átszervezett források állnak majd rendelkezésre, de azok sem összegszerűen, sem tartalmilag nem lesznek nagyobbak a korábbiaknál. Tukacs nem tartja valós adatnak, hogy az első Széchenyi Terv során 19 ezer, míg az elmúlt időszakban 9 ezer munkahelyet teremtettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik