Belföld

Nem cél a tömeges elbocsátás a közmédiában

Szalai Annamária szerint a Fidesz nem akarja politikai pórázon tartani az intézményeket.

Nem számít tömeges elbocsátásokra a közmédiumoknál az új struktúrára való áttérés után a Fidesz médiáért felelős szakpolitikusa, akit sokan már médiaminiszterként emlegetnek. Szalai Annamária a Duna Televízióban azt mondta, szerinte jó hír, hogy beemelték a média-közszolgálatot az alkotmányba, ebből már lehet építkezni.

A szakpolitikus reméli, az új szabályozás még pontosabban rögzíti, miként lehet teljesen függetleníteni gazdaságilag a közszolgálati médiát a hatalomtól. Ez eddig nem így volt, mert kedvére elvett vagy adott a kormány az egyes közszolgálati intézményeknek, attól függően, hogy mennyire állt a szívéhez közel; a gazdasági póráz pedig politikai pórázt is jelent – tette hozzá.

A párhuzamosságokat megszüntetik és csökkentik a vezetői szinteket. A szerkesztőségek tartalmi önállósága megmarad a jövőben is, „de azok a dolgok, amelyek eddig inkább elvonták a figyelmet a tartalomtól, azok kikerülnek egy közös rendszerbe. Így segítik a csatornák munkáját, hogy koncentrálhassanak a megrendelésre, a tartalomra – mondta Szalai.

Szerinte az MTI szerepe felértékelődik. A közpénzen előállított híreket ingyenesen kell továbbadni, mert ezek árát egyszer már az adófizetők megfizették. Az új médiában is fontosabb szerepe lesz a nemzeti hírügynökségnek, nem csupán a hagyományos területeken. Több szerepet el kell látnia, mint jelenleg – tette hozzá Szalai Annamária.

A televízióknál nem kell párhuzamosságokat fenntartani, tiszta profilokat kell megteremteni – mondta Szalai Annamária. „Nagyon fontos szerepe van a Duna Televíziónak, ezt a jövőben is fenn kell tartani. Nagyon jó lenne, ha a Kárpát-medence televíziója lenne és azt a szemléletet sugározná, amit kértek a határon túli újságírók és nézők” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik