Belföld

Majtényi szerint nincs besurranó forradalom

24.hu
24.hu

2010. 07. 23. 13:50

A Fidesz az alkotmányértelmezés feletti hatalmat is meg akarja szerezni.

Minden alkotmányos államban komoly, részletekre kiterjedő vita folyik az alkotmánybírákról – mondta Majtényi László az ATV-nek. A többször is alkotmánybírónak jelölt jogász nehezményezi, hogy a Fidesz sem az alkalmasságot, sem a törvényben előírtakat nem vette figyelembe.

Egy modern alkotmányos demokráciában a kétharmados többség nem jelenti az alaptörvény átírását. „Lehet demokratikus körítéssel igazolni” az eljárást, de a nyugati értelemben vett fékek és ellensúlyok rendszere alapján működő demokráciát veszélyezteti ez a hozzáállás – mondta.

Minden korábbi kormány az alkotmány szabta keretek közé illesztette munkáját – a Fidesz most az alkotmányozó többség birtokában az alkotmányértelmezés feletti hatalmat is meg akarja szerezni. Ezek a változások nehezen férnek össze azzal, hogy „forradalom van” – tette hozzá.

Szerinte ha forradalom lenne, akkor nem kellene besurranni az intézményekbe. Az ORTT volt elnöke szerint a médiaalkotmány veszélyezteti a médiumok függetlenségét, a hadivállalkozások intézményrendszerét hozza létre egy szuperelnökkel az élen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

kiadó (kiadó)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.