Belföld

Meghosszabbítaná a földmoratóriumot a kormány

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint ez egy rendkívül fontos politikai kérdés Magyarország számára.

Már a hónap végén megerősíti a magyar kormány az Európai Uniónál azt a szándékát, hogy fenntartja a földmoratórium 3 éves meghosszabbítását – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Michel Barnier EU-biztossal folytatott tárgyalásán.

Az új kormány kiemelt feladataként a kis és közepes gazdaságok megerősítését, illetve a fiatal agrárvállalkozók támogatását jelölte meg – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint Magyarország uniós csatlakozása óta még nem mentek végbe azok a változások, amelyek biztosítanák a földpiac kiegyensúlyozott működését. A csatlakozás után a gazdák teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. A hosszabbítás megközelítőleg 3,3 millió termőföld-tulajdonost, 190 ezer gazdát, mezőgazdasági vállalkozást érint – fogalmaz közleményében a tárca.

A találkozón Michel Barnier kiemelte: a moratórium nem tartható fenn hosszú távon, ezért a tagállamoknak olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek összhangban állnak a közösségi jogszabályokkal, ugyanakkor megvédik a földeket a spekulációktól. Az EU-biztos ígéretet tett arra, hogy a magyar kérvényt tárgyilagosan és gyorsan kivizsgálják, és várhatóan januárban értesítik hazánkat.

A vidékfejlesztési tárca tájékoztatása szerint a találkozón szóba került a Közös Agrárpolitika reformja is. Úgy fogalmaznak: Magyarországnak különösen fontos, hogy megmaradjanak a mezőgazdasági támogatások, és több pénz jusson a vidékfejlesztésre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik