Belföld

Gólyahír: 96 ezer diákra számíthat a felsőoktatás

A ponthatárok valószínűleg magasabbak lesznek, mint tavaly.

A tavalyinál több, mintegy 96 ezer új hallgatóval számolhatnak a felsőoktatási intézmények – írja a Népszabadság. A lap szerint kevesebb költségtérítéses diák lesz ugyan, de ezt kompenzálja a több mesterszakos hallgató.

A ponthatárokat holnap állapítják meg: ezek valószínűleg magasabbak lesznek, mint tavaly. Az adatok elsődleges feldolgozásából az már látszik, hogy a felsőoktatási intézményeknek az idén úgy kétezerrel kevesebb, vagyis alig 26 ezer fizetős hallgatóval kell majd beérniük.

Az elsődleges adatok alapján több szakon is 460 pont fölötti teljesítmény kell a bejutáshoz, de maximumot, 480 pontot idén sem várnak el sehol. Idén is 400 pont felett kellett teljesítenie annak, aki divatos szakra vagy olyan képzésre jelentkezett, ahol csökkentették a keretszámokat.

Az idei felvételi nyertesei ismét a nagy tudományegyetemek lesznek, ők „kapják” várhatóan a legtöbb támogatott hallgatót, és itt lesznek általában magasak a ponthatárok is. Továbbra is az ELTE a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, ahova 15 ezren szeretnének bejutni. A Szegedi Tudományegyetemre több mint 11 ezren, a Debreceni Egyetemre csaknem 11 ezren, a Pécsi Tudományegyetemre pedig több mint 9 ezren pályáztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik