Belföld

Vörösbe borul az ország – kiterjesztik a harmadfokú figyelmeztetést

Szombatig biztosan marad a kánikula, a vasárnapi enyhülés bizonytalan.

A tartós hőség miatt a dunántúli régióban narancsszínű, az ország többi részén pedig piros figyelmeztetés van érvényben; holnapra pedig már az egész országra kiadta a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ma az ország nagy részében 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ennél alacsonyabb átlaghőmérséklet elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, az Északi-középhegységben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehet, illetve egyes mélyebben fekvő völgyekben.

Holnap az egész országban 27 fok felett lesz a napi középhőmérséklet és szombatig így is marad. Vasárnap valószínűleg érkezik egy hidegfront, amely heves zivatarokkal jár, de ez még bizonytalan. Nem tudni, hogy az ország mely részén és mennyire mérsékli a hőmérsékletet.

A mostani előrejelzések szerint elképzelhető, hogy átmeneti lesz a hidegfront. A felfrissülés után pedig van rá esély, hogy jövő héten folytatódik a kánikula, ugyan enyhébb formában, de továbbra is 30 fok körüli maximumokkal.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap azt mondta, hogy a rendőrök, ha kisállatot vagy gyereket hagynak az autókban, megkísérlik felkutatni a gazdáját. De adott esetben, ha emberéletről van szó, akkor természetesen meg kell tenniük mindent, így betörik a kocsi ablakát.

A dunai vízirendészet hajói a partközelben járőröznek. Hiába van ugyanis meleg, a Duna fővárosi szakaszán tilos a fürdés – hangsúlyozta Tafferner Éva.

A napokig tartó kánikula velejárója az úgynevezett nyári típusú szmog, ami alapvetően az ózonkoncentráció megnövekedését jelenti. Az MR1-Kossuth Rádiónak Páldy Anna, az ÁNTSZ főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a hőség nemcsak a idősek, hanem a fiatalok szervezetét is megviseli. Szerinte érdemes lenne a nagy szabadtéri fesztiválokon akár hangosbemondón is figyelmeztetni az embereket az esetleges veszélyekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik