Belföld

Leszerelés után 3 évvel lehet jelölt a rendőr

Változtatott alkotmánymódosítási javaslatán a Fidesz, ezért a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjai leszerelésük után nem 5, hanem csak 3 évig nem folytathatnak politikai tevékenységet.

A korábbi javaslatot Lázár János és Kocsis Máté, a honvédelmi bizottság elnöke nyújtotta be, “a rendvédelmi szervek depolitizálása érdekében”. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága ezután arról vitatkozott, indokolt-e ilyen hosszú időtartamra bevezetni ezt a rendelkezést. Ennek nyomán új indítvány született, melyben három évet javasolnak.

Az MSZP szerint ennek az az oka, hogy a fideszes Borkai Zsolt, Győr polgármestere hétfőn, a
bizottság ülésén szembesült azzal, hogy már az őszi
önkormányzati választáson élne az új szabály, ami őt is érinti, hiszen 2006-ban szerelt le.

Kocsis Máté erről annyit mondott, hogy valóban Borkai kérte az eredeti javaslat értelmezését, de a vita nem a személye körül alakult ki.

Ezt Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja álságosnak és nevetségesnek nevezte, mert szerinte egyértelműen kiderült, hogy a kormánypárti frakcióban ülők sem mindig tudják, mi van az általuk benyújtott törvényekben. Úgy véli, a képviselők elgondolkozhatnak azon, hogy Borkai mandátuma is csak annak köszönhető, hogy korábban még a Fidesz nem volt kormányon, hiszen egyáltalán nem indulhatott volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik