Belföld

A hitelek miatt csődbe juttott Nemesvid

Administrator
Administrator

2010. 06. 30. 20:15

Az önkormányzatnak 300 millió forintos tartozása van.

Csődhelyzetbe jutott a szennyvízberuházáshoz négy évvel ezelőtt felvett hitel miatt Nemesvid. A 830 lakosú somogyi település minden egyes lakójára egymillió forint kölcsöntartozás jut. A bíróság a napokban elrendelte az adósságrendezési eljárás megindítását, pénzügyi gondnokot rendelt ki és zárolta a település számláját.

Veres-Bocskay Katalin, a falu adósságrendezésével megbízott pénzügyi gondnok elmondta: hozzávetőleg 300 millió forintos tartozása van az önkormányzatnak, nem sok jót tud mondani.

Harmath István (független), Nemesvid polgármestere, akit elődje lemondását követően, 2009 februárjában választottak meg erre a tisztségre, úgy véli: a falu előző vezetése “nem volt elég körültekintő”, amikor 2006-ban egy 60 százalékos állami támogatású, összességében 928 millió forintba került szennyvízcsatorna-építéshez önerőként 150 millió forintnyi bankkölcsönt vett fel, amihez a beruházást végző víziközmű-társulat még további 170 millió forint, svájci frank alapú hitelt igényelt.

Az időközben – részben a svájci frank árfolyamváltozása miatt – háromszorosára, havi másfél millió forintra emelkedett törlesztőrészleteket – az első három évben csak a kamatokat, havi félmillió forintot kellett fizetniük – az évi 140 millió forint költségvetésből gazdálkodó falu már nem tudja fizetni – adott magyarázatot a polgármester a csődeljárás kezdeményezésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.