Belföld

Ha működik a pártfegyelem, Schmitt már ma elnök lehet

A házelnököt csak a Fidesz-KDNP támogatja, de ez is elég a kétharmados többséggel.

A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét, az MSZP Balogh Andrást, Magyarország thaiföldi nagykövetét, történészt jelölte legfőbb közjogi méltóságnak. Mivel a jelöltséghez ötven parlamenti képviselő írásbeli ajánlása kellett, így a Jobbik és az LMP nem tudott jelöltet állítani.

A választás első fordulója 13 órakor kezdődik. A jelöltek 10-10 perces bemutatkozása után következik a titkos szavazás. Ha az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a jelölt még ma leteszi az esküt.

Egy eredménytelen szavazásnál új ajánlást kell benyújtani, és második fordulót kell tartani még ma. Ekkor is kétharmados többség kell a sikerhez. Újabb eredménytelenségnél a harmadik, holnapi fordulónál nincs új jelölés és már elég, ha a jelölt megkapja a szavazatok többségét.

A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy Schmitt Pált, a Fidesz és a KDNP jelöltjét már az első fordulóban megválasztják, így augusztus 6-án hivatalba léphet államfőként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik