Belföld

Egy betartott választási ígéret

Több, az őszi önkormányzati választással összefüggő új szabályról dönt hétfőn a parlament.

Ha a parlament elfogadja a kétharmados többséget igénylő jogszabályváltozást, akkor az őszi önkormányzati választásokat már az új választási eljárási szabályok szerint kell tartani. Az Országgyűlés hétfőn dönt a Kósa Lajos, Szakács Imre, Kovács Zoltán fideszes képviselők választási eljárási törvényt módosító javaslatáról.

Az új szabályok szerint a jelenlegi 72-ről 60 napra csökken a választási kampány. Rövidebb idő marad az ajánlószelvények gyűjtésére, a kampánycsendre is: ajánlószelvények összegyűjtésre 9 napot ad a törvény, a kampánycsend pedig csak a választás napjára – vasárnapra – korlátozódna.

Ősztől a jelenleginél kisebb létszámú kisebbségi önkormányzatok jönnek létre: a parlament dönt a kisebbségi önkormányzati képviselők számának mérséklését javasló kereszténydemokrata Hargitai János és Szászfalvi László indítványáról is. E szerint a településeken ötről négyre, a megyékben és a fővárosban kilencről hétre csökken a kisebbségi önkormányzati képviselők száma. Az országos kisebbségi önkormányzatok létszáma változatlanul 15 és 53 közötti lenne, de összességében csökkeni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik