Belföld

Szili lehet a 2. független

Annyira ellehetetlenült az MSZP-ben Szili Katalin, hogy kilépését fontolgatja a frakcióból.

A Magyar Hírlap szerint korábban rajta kívül még hárman is Szilivel tartottak volna, de ők most már visszakoznak. A volt házelnök távozásának lehetséges oka, hogy Gyurcsány Ferenc informális hatalma megszilárdult a pártban, a liberális vonaltól eltérni nem lesz lehetőség.

Ez már látszott a Trianon-emléknap és a nemzeti összetartozásról szóló törvény szocialista elutasításakor is. Utóbbi szavazáson Szili nem jelent meg, a június 4-i békediktátumra való parlamenti megemlékezésen viszont egyedül ő ült az MSZP padsoraiban.

A Magyar Hírlap forrásai szerint ezzel hatalmas felháborodást keltett a szocialistáknál, már ekkor felvetődött, hogy a többször renitenskedő Szilit ki kellene szorítani a frakcióból. A lap értesüléséről akkor az érintett és Tóbiás József frakcióvezető-helyettes úgy nyilatkozott, nem tud róla.

„Azóta viszont már Szili gondolkodik a számára immár vállalhatatlan, liberális MSZP elhagyásáról” – mondták a lap forrásai. Ha ez bekövetkezik, a politikus hat hónapig mindenképpen független képviselő lesz, csak utána ülhet be valamelyik frakcióba.

Az MSZP távozó elnöke szerint nem merült fel az MSZP-ben, hogy retorzió érje Szili Katalint azért, mert részt vett a trianoni megemlékezésen. Lendvai Ildikó a Magyar Televízió reggeli műsorában ugyanakkor elismerte, jobban örült volna, ha Szili Katalin valamilyen más megoldást választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik