Belföld

Támad a víz alulról, felülről

Marad az esős, borongós idő, tovább romlik az árvízi helyzet.

Országszerte áradnak a folyók. Továbbra is az északi területeken, elsősorban Borsodban a legsúlyosabb a helyzet. A megyében eddig 1500 embert kellett kitelepíteni. Hajnalban elöntötte a Bódva Edelényt. Reggel óta helikopterek segítik az árvizi védekezést.

Tolcsván kiöntött a Tolcsva patak és ismét elárasztotta a falut, húsz családot kellett kiköltöztetni. Egyre kritikusabb a helyzet a Hernád és a Sajó mentén is. Ott még bírják a gátak a víznyomást, de egyre jobban átáznak a töltések, és az esőben folyamatosan emelkedik a vízszint.

Borsodban összesen csaknem 12 ezren védekeznek az árvíz ellen, ekkora vízállást még soha nem sikerült homokzsákokkal megtartani, mostanra mégis megközelíthetetlenné vált Szendrő. A településen már a töltésmagasításokon is átbukik a víz.

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.

A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak. Az árvíz miatt az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakasza díjmentes lett.

Árad a Duna és a hétvégén elöntheti a Római partot, emiatt több családnak is átmenetileg el kell hagynia az otthonát – mondta a közrádióban Óbuda polgármestere. Valószínűleg már ma délután lezárják alsó rakpart egyes szakaszait, vasárnaptól pedig a teljes rakpartot.

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek. A cég közleménye szerint 8 méteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.

Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt “árvízi üzemmódra”, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.

A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik