Belföld

Minden párt megadná a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak

Valamennyi országos listát állító párt megadná a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroknak-derült ki a Duna TV Heti Hírmondó című műsorában.

Az MSZP-s Szabó Vilmos felhívta a figyelmet arra, jelenleg is létezik a kettős állampolgárság intézménye Magyarországon, illetve a kedvezményes honosítás. A szocialista párt nyitott arra, hogy kettős állampolgárságot megadja a Kárpát-medencei magyaroknak – mondta. A lépésnek szimbolikus jelentősége van; fontos ugyanakkor, hogy a kettős állampolgárság ne a belpolitika eszköze legyen, és alaposan megvizsgálják a döntés kihatásait is – jegyezte meg.

A fideszes Németh Zsolt közölte, hogy támogatják a kettős állampolgárságot. A Fidesz és a KDNP már korábban benyújtotta ezzel kapcsolatos törvényjavaslatát a parlamentnek. Ennek megfelelően egyéni kérelem után a magyar felmenőkkel rendelkezők, illetve magyarul beszélők kezdeményezhetnék a kettős állampolgárság felvételét. Ez a javaslat azonban nem terjed ki a szavazati jogra. Németh Zsolt hozzátette: a szocialistáknak bocsánatot kell kérniük a 2004-es népszavazás eredménye miatt, az ugyanis annak a megosztó politikának a következménye, amelyet az MSZP akkoriban folytatott – mondta.

Az MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcs szerint nem csak a Kárpát-medencei, hanem a nyugati magyarság számára is lehetővé kellene tenni a kettős állampolgárságot. Az MDF ugyanakkor külön kezelné a szavazati jogot és az állampolgárságot: csak azok voksolhatnának, akik állandó lakhellyel rendelkeznek Magyarországon, és itt fizetik a közterheket is.
A Lehet Más a Politikát képviselő Mile Lajos szerint a határon túli közösségek véleménye mérvadó a kérdésben, hogy ők hogyan viszonyulnak a dologhoz. Mint mondta, a nyugati államokban jogi kérdésként merül fel a kettős állampolgárság kérdése, Magyarországon azonban inkább identitásbeli kérdés.
Simon Zsolt, a Civil Mozgalom képviselője egyetértett abban, hogy a kettős állampolgárságról a határon túli magyaroknak kell döntenie. Ez egy jelképes, gesztusértékű lépés, amely nagy súllyal bír számukra – a 2004-es népszavazás óta azonban “tüske a szemükben”.

Szegedi Csanád, a Jobbik képviseletében azt mondta, hogy pártja be szeretné vezetni a kettős állampolgárság intézményét, sőt az első tíz törvényjavaslatuk között szerepel. Megjegyezte, nem a kettős állampolgárság megadásáról, hanem a magyar állampolgárság visszaadásáról van szó, mivel a határon túli magyaroktól erőszakkal vették el azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik