Belföld

Drágulhat a távhő és az áram

Szinte biztosan drágul az áram áprilistól; az elemzők 10-15 százalékos áremelést sem tartanak kizártnak - számolt be az RTL Klub Híradója. A gáz árának emelkedése miatt azonban többet kell fizetni az elektromos áramért és a távfűtésért is.

Áprilistól emelkedik a földgáz ára, és ez máshol is érezteti majd a hatását. Az RTL Híradó által megkérdezett elemző szerint az elektromos áramért akár 5 százalékkal is többet kérhetnek, míg a távfűtéses lakásokban hét és fél százalékkal nőhet a fűtésszámla. A fővárosi távhőszolgáltató szerint nem terhelik rá a fogyasztókra a drágulást.

A földgáz árának emelésével kapcsolatosan azok a hőtermelők, akik szintén az egyetemes szolgáltatás keretében vásárolják a földgázt, hasonló méretű áremeléssel számolhatnak, és így nyilvánvalóan a távhő ára is emelkedni fog – mondta az RTL Híradónak a GKI elemzője. Barta Judit szerint, ha 15 százalékkal drágul a gáz, akkor akár hét és fél százalékkal is nőhet a távhő és 5 százalékkal az áram ára. Egy átlagos panellakásban így 1200 forinttal nőhet a havi távfűtésszámla, míg az áramért 500 forinttal kell többet fizetni. A növekedés országrészenként és szolgáltatóként eltérő lehet – tette hozzá az elemző.

Az RTL Klub Híradójának információi szerint a budapesti panellakásokban nem lesz drágább a távfűtés, hiszen a FŐTÁV úgy számol, hogy ki tudja gazdálkodni a gázáremelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik