Belföld

“Hiteltelen” lehet a MÁV

Csak akkor kaphatna a MÁV az MFB 50 milliárdjából, ha Brüsszel erre rábólintana.

A MÁV nem kaphat a Magyar Fejlesztési Bank Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogramjában idei évben elkölthető 50 milliárd forintból – írja a Népszabadság. A MÁV-Start azért nem veheti igénybe a kedvezményes hitelt, mert államháztartási körön belüli gazdálkodó szervezet.

A személyszállító eszközök többsége felett rendelkező MÁV Zrt. és a vontatással foglalkozó MÁV Trakció Zrt. pedig nem közszolgáltató. Így rájuk a kormány döntése nem vonatkozik. Ezek a cégek csak az Európai Bizottság jóváhagyásával, a hitellehetőségek alvállalkozókra történő kiterjesztése után kerülhetnek képbe, ez pedig júniusnál előbb nem várható.

A 2013-ig szóló program 100 milliárd forintos keretösszegét még március elején hagyta jóvá a kormány az MFB Közösségi Közlekedésfejlesztési Hitelprogramja számára.

Közben a Napi Gazdaság arról ír, hogy bel- és külföldi utazásszervezői és utazásközvetítői szolgáltatásokra kapott engedélyt a MÁV-Start. A társaságnál a lapnak elmondták, hogy céljuk a vasúti menetjegyekből származó bevételek növelése.

Ez új csoportok megnyerése, illetve általában a vasúti utazás népszerűsítése révén valósulhat meg. Az utazásszervezői tevékenységgel a jövőben lehetővé válik, hogy a MÁV-Start partnerek nélkül kínáljon a vasúti utazás mellett például különböző rendezvényeken való részvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik