Belföld

Iráni menekültekért tüntettek Budapesten

Demonstrációja után nyílt levelet adott át szerdán az Európai Bizottság budapesti képviseletének az Amnesty International. A jogvédő szervezet célja megakadályozni, hogy hazatoloncoljanak Magyarországon tartózkodó iráni menekülteket.

Az Amnesty International azt várja: a magyar kormány azonnal állítsa le az Iránba való visszatoloncolásokat, illetve az azzal való fenyegetőzést, mert “az Iráni Iszlám Köztársaság jelenleg nem biztonságos ország”.

A jogvédő szervezet előzőleg a budapesti Deák Ferenc téren iráni menekültek és menedékkérők részvételével tartott demonstrációt. A tiltakozók “Kínzás, kivégzések – Irán: életveszély” feliratú molinót feszítették ki, többen pedig a tavaly nyáron Teheránban meggyilkolt Neda Agha-Soltan portréját tartották kezükben. A 26 éves egyetemista lányt egy a választási csalások elleni tiltakozáson lőtték le; a haláltusájáról készült videofelvétel bejárta a világot.

Noha az Amnesty International általánosságban tiltakozik a kitoloncolások ellen, tudható, hogy Magyarország nemrégiben elutasította két iráni aktivista menedékkérelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik