Belföld

Bojkott a szakorvosképzés ellen

24.hu
24.hu

2010. 03. 09. 09:16

A jogszabály ilyen formában biztosan a képzés összeomlásához vezetne.

Az orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak alá, amelyben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja – írja a Magyar Nemzet.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hazai hatodéves hallgató legalább kétharmada aláírja a nyilatkozatot. A lap szerint a szaktárcának sürgősen lépnie kell, ellenkező esetben egy évfolyamnyi frissdiplomás orvos hagyhatja el az országot.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke azt mondta, olyan pályázatot nyújtottak be a rezidens-álláshelyekre, amelyben jelezték, ha a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része nem változik, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadnak. Az új rendelet értelmében a képzés elejétől minden költséget a kórháznak kellene állnia.

A fiatal orvosok követelését támogatja a Kórházszövetség elnöke is. Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház igazgatója a Magyar Nemzetnek azt mondta: ha nem változik a jogszabály finanszírozásra vonatkozó része, akkor idén egyetlen rezidenst sem fogadnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.