Belföld

Elhúzódhat a belvízhelyzet

Több mint ezer szivattyúval készen állnak a hatóságok arra, hogy segítséget nyújtsanak. Komoly árvíz nem lesz, de a belvíz kiterjedhet.

Elhúzódó, kiterjedt belvízre számítanak a szakemberek elsősorban az Alföld északi és déli részén, valamint a Dunántúlon, a Kapos és a Sió völgyében; úgy vélik, hogy változatlan körülmények esetén jelentős árvízre most még nem kell számítani – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t, miután több szervezet ár- és belvízvédelmi egyeztetést tartott pénteken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, a Magyar Honvédség és az Országos Rendőr-főkapitányság szakértőinek részvételével tartott egyeztetésen a tavaszi hidrometeorológiai előrejelzéseket, valamint a felkészülés helyzetét tekintették át. A közlés szerint a várható belvízi helyzet kezelése érdekében az egyik legfontosabb feladat a vízelvezető rendszerek felülvizsgálata, kitisztítása.

A közlés szerint a megbeszélésen az OKF vezetője beszámolt arról, hány hivatásos és önkéntes tűzoltó mennyi járművel és emberrel lát el szolgálatot, valamint arról, hogy a lakosságvédelmi feladatok biztosítására a hivatásos katasztrófavédelmi szervek raktáraiban műszaki eszközök, homokzsákok, takarók, sátrak, illetve a tűzoltóságoknál közel ezer szivattyú áll készenlétben.

A négy szervezet szakértői úgy ítélték meg, hogy az esetlegesen veszélyeztetett valamennyi önkormányzatának hathatós segítséget tudnak nyújtani, és a felkészülés javítása érdekében az együttműködő szervezetek közös gyakorlatokat terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik