Belföld

Vízbe ütközött a gázkutatás Makón

Leállíthatja a kanadai Falcon Oil and Gas Ltd. a gázkutatást a Makói Árok térségében található Földeák-1 kútnál. Az ExxonMobil két fúrást végzett 4358 és 4200 méterig, ahol jelentős mennyiségű víz is a felszínre került, valószínűleg egy víztározó természetes törésvonalába ütköztek. Ennek megőrzése érdekében állnának le a kutató fúrásokkal ezeken a szinteken - közölte a cég.

A kanadai cég ezt azzal indokolta, hogy partnere, az ExxonMobil Hungary (Mako) Limited javaslata szerint föl kellene hagyni a kút kutatásával. A Falcon honlapján közölt értékeléssel a Portfolio.hu is foglalkozott. A magyarországi földgázkutatás azóta értékelődött fel a külföldi befektetők szemében, hogy az energia drágasága és a technológia fejlődése lehetővé teszi nem hagyományos, nehezen és drágábban kitermelhető lelőhelyek megdolgozását is.

A közlemény szerint 4358 méteres szinten az átlagos gázhozam napi 6 ezer köbméter volt egy 10 napos időszakaszon belül. Ugyanekkor 2,5-60 köbméter víz tört fel. Az e feletti, 4200 méteres szinten végzett próbafúrás során – 46 óra alatt napi átlagban 1415 köbméter földgáz került felszínre, ugyanakkor 200-500 köbméter víz is.

Somlyai Dóra, a kutatásban szintén részt vevő Mol Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: korainak tartják a Falcon bejelentését, hiszen a Földeák-1-es kút tesztelése, illetve eredményeinek értékelése jelenleg is tart.

Marc A. Bruner, a Falcon elnök-vezérigazgatója csalódást keltőnek mondta az eredményeket. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a Makói Árok messze nincs teljesen feltérképezve. Hozzátette, az eddigi kutatási eredmények alapján még nem lehet végleges következtetéseket levonni a térség gázkészletéről, igen sok olyan pont van még, ahol érdemes fúrásokat végezni. A vezérigazgató azonban azt sem zárta ki, hogy még egy fúrást végeznek a Földeák-1 kútnál.

A Makói Árok kutatásban a Falcon mellett részt vesz a Mol Nyrt. és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) is. A Mol tavaly áprilisban a kutatásokról azt közölte, hogy sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmezőfejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik