Belföld

Durvul a hóhelyzet

Vörös figyelmeztető meteorológiai előrejelzés van érvényben az ország keleti tájain, pénteken húsz centiméteres hó is leeshet, és hóátfúvásokra is számítani kell a térség útjain.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Borsod megye egyes tájain már 10 centiméter hó esett – mondta Véber István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A télies időjárást a Tiszántúlon és az Alföld keleti részén az országtól keletre örvénylő ciklon felhőzete okozza.

Pénteken a nagy mennyiségű hó mellett délelőtt erős szél várható, ez pedig hóátfúvásokat okozhat Kelet-Magyarország útjain – tette hozzá a szakember.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a rendkívüli mennyiségű hó miatt harmadfokú, piros riasztást adott ki az észak-alföldi régióra. Helyenként így 24 óra alatt 20 cm-t meghaladó friss hó várható.

A legmagasabb szintű riasztást akkor rendelik el, ha kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, és az emberi életet is nagyban fenyegető veszélyes időjárási jelenség várható.

Késnek a vonatok

Az erős havazás és a viharos szél miatt késnek a vonatok Kelet-Magyarországon. A Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalon 20-30, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon 20-25 perces késéssel kell számolniuk a vonattal közlekedőknek – áll a közleményben.

Nézegessen képeket a hóhelyzetről - KÉPGALÉRIA! (fotó: MTI)

Nézegessen képeket a hóhelyzetről – KÉPGALÉRIA! (fotó: MTI)

Both Ferenc, a Máv sajtóügyeletese szerint az orkán erejű szél és a havazás miatt ezeken a vonalakon minden vonat elhaladása után újra ki kell tisztítani a váltókat, ezért késnek a vonatok.

Hétvégén már nem kell számítani nagyobb mennyiségű hóra, kiterjedt havazásra, országszerte inkább csak hózáporok várhatók. A szél viszont Nyugat-Magyarországon erős, viharos marad.

Bővebb időjárási előrejelzésért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik