Belföld

6,5 százalékkal drágul a gáz

A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek október 1-jén.

A földgáz importárát a kőolajtermékek, végső soron a kőolaj ára határozza meg. 2008 júliusáig a kőolajárak ismét tovább emelkedtek; míg 2008 elején 90 USD körül volt egy hordó kőolaj ára, addig július közepére ez az érték 140 USD fölé emelkedett, ami 60%-os áremelkedést jelent – áll a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Július közepe óta a kőolaj és a kőolajtermékek árai valamelyest mérséklődtek, azonban ezen csökkenésnek – amennyiben tartós is marad – csak a későbbi (2009. januári, áprilisi) földgázár-módosításokra lehet hatása.

A földgáz importárak a kőolajtermékek utolsó kilenc hónapos súlyozott átlagára alapján kerülnek meghatározásra. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a földgázfelhasználás mintegy 4/5-öd részben importból származik, közgazdasági szükségszerűség az importárak figyelembevétele a hazai árszabályozásban – írja a KHEM.

Átlagosan 1120 forinttal fizetünk többet

A Magyar Energia Hivatal a továbbiakban is folyamatosan nyomon követi a tendenciákat, és a jogszabályok értelmében negyedévenként tesz javaslatot – ha szükséges – az árak módosítására.

Az október 1-jei emelés egy átlagos (1660 m3/éves) fogyasztású háztartásnak havonta mintegy 1120 forintos többletkiadást jelent.

Lehet támogatást kérni

A kormány tisztában van vele, hogy a folyamatosan emelkedő energiaárak a magyar lakosság számára egyre nagyobb terhet jelentenek – írja a közlemény. Ezért a lakosság terheinek enyhítését célzó gázár- és távhő támogatási rendszer 2008-ban is elérhető a rászoruló háztartások számára.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezelésébe tartozó, a családokban az egy fogyasztási egységre jutó nettó havi jövedelem alapján számolt gázártámogatás valamilyen formájában a gázt fogyasztó háztartások körülbelül 60 százaléka részesül.

Tekintettel arra, hogy a távhő előállítása a háztartások döntő többsége esetében földgázból történik, ezért a gáz árának emelkedésével a távhő díjának emelkedése is prognosztizálható (a távhő esetében ármegállapító hatóságként a települési önkormányzatok szerepelnek, így a díjrendszer országosan nem egységes). A támogatási rendszer kiterjed a távhővel fűtő, a jövedelmi feltételeknek megfelelő háztartásokra is, ami az érintett háztartások körülbelül 45 százaléka.

Már a negyedik áremelés idén

Az idén ez lesz a negyedik gázáremelés, a változás mértéke minden esetben elmaradt a szakma által várt szinttől. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. A szakma akkor mintegy 12,5 százalékos végfogyasztói áremelést tartott volna szükségesnek.

Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek.

Január elsejétől a lakossági földgázár 5 százalékkal nőtt, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább.

Fidesz: alkalmatlan gazdaságpolitika

A Fidesz közleményben reagált a bejelentésre, az ellenzéki párt szerint “Gyurcsány Ferenc alkalmatlan gazdaságpolitikája és hazugságai oda vezettek, hogy az idén 30 százalékkal nő a gáz ára.

A mostani gázáremelés is világosan mutatja, hogy a kisebbségi kormány nem tudja megvédeni a magyar családokat a világpiaci folyamatok káros hatásaitól, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré is vált”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik