Belföld

Folytatódhat a pedagógussztrájk

Az iskolák közel tizedében csak 10 órakor kezdődött meg a tanítás. Volt olyan iskola, ahol kérték, a gyerekek addig ne menjenek be, de volt olyan is, ahol a nem sztrájkoló tanárok vigyáztak a diákokra. A demonstrációnak lesz folytatása.

A tárca megköszönte

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik a mai napon is a feladatai ellátására koncentrált. A tárca közleményében hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság december 5-én meghozott határozata értelmében nem alkotmányellenes, hogy a heti 40 órás kötelező munkaidőn belül a korábban rögzített kötelező óraszámokon felül további két tanítási óra elrendelését tette lehetővé a közoktatási törvény július 24-én elfogadott módosítása.


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) péntek reggelig beérkezett adatok szerint mintegy háromszáz településen több mint 500 intézményben 15 ezernél több oktatási dolgozót érint a pedagógussztrájk – közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke. A pénteki sztrájkban végül az 5185 oktatási intézményből mintegy 500 iskola vett részt. Az óvodákkal együtt egyébként 8500 oktatási intézmény működik az országban.


Kerpen Gábor egyébként nem zárt ki egy erőteljesebb és hosszabb ideig tartó akciót a következő év első felében, ha nem látják a garanciáit annak, hogy a miniszter által tett korábbi ígéretek a közoktatásra vonatkozóan teljesülnek. A PDSZ szerint a kormány rossz úton jár, a költségvetési és a közoktatási törvényben foglaltak ugyanis azt eredményezhetik, hogy néhány éven belül 15-20 ezer pedagógus veszítheti el állását, s 15 millió tanítási óra ellátása kerülhet veszélybe. Kerpen bírálta azt is, hogy a költségvetésben I-VI. évfolyamon jelentősen, akár 20-25 százalékkal csökkennek a normatívák. Ez véleménye szerint további csoportösszevonásokat eredményez majd, s szűkül a közoktatásban ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások köre, mint például az erdei iskolák.


Vegyes Budapest


A fővárosban százszázalékos volt a részvétel a VI. kerületi Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, ahova a diákokat sem engedték be 10 óráig. A IX. kerületi Szent László Gimnáziumban néhány tanár sztrájkolt, de a tanítás rendben megkezdődött. Az I. kerületi Hunfalvy Kereskedelmi Szakközépiskolában nem volt tanítás az első két órában. A Toldy Ferenc Gimnáziumban a pedagógusok jó része csatlakozott a munkabeszüntetéshez, itt a 14 éven aluliak felügyeletéről gondoskodnak, a többi diáknak a harmadik órától kezdődik a tanítás.


Vidéken is tiltakoztak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) péntekre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkjához Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is több oktatási intézmény is csatlakozott, illetve szolidaritást vállalt, az önkormányzatokhoz azonban nem érkezett szakszervezeti igény a felügyeletet ellátó intézmény kijelölésére. A sztrájkhoz csatlakozott, illetve támogatásáról biztosította a PDSZ-t a sátoraljaújhelyi összevont általános iskolák két tagintézménye, a mezőkövesdi Szent László Gimnázium, az encsi Váci Mihály Gimnázium, Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium, a Koós Károly Építőipari Szakközépiskola, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola. A megyeszékhely négy egyházi fenntartású középiskolája pedig szolidaritást vállalt, amely szerint pénteken az első két óra nem tanítással telik majd, hanem közös programot szerveznek a diákoknak és tanáraiknak.

Erdődi István, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium sztrájkbizottságának elnöke elmondta: az első két óra alatt az intézményben nem volt tanítás, a figyelmezető sztrájkhoz három pedagógus kivételével mindenki csatlakozott a tantestületből. A teljes dolgozói létszám – takarító, műszaki dolgozók – tekintetében pedig ez az arány 65 százalékos. Véleménye szerint a PDSZ felhívásához morális kötelességük volt csatlakozni, ugyanis az oktatás, illetve az oktatók helyzete egyre kilátástalanabb.

Pécsett két iskolában sztrájkoltak a pedagógusok. A Köztársaság téri általános iskolában a pedagógusok 50 százaléka szüntette be a munkát, itt fél kilencig tartott a sztrájk. A Janus Pannonius Gimnáziumban a tanárok 60 százaléka szüntette be a munkát, a sztrájk 10-ig tart – közölte Tóth Béla, a pécsi önkormányzat oktatási csoportvezetője. Tolna megyében három iskola közül egyben 85 százalékos részvétellel zajlott a sztrájk, egyben szalagkitűző szolidaritást vállalnak, a harmadik tanintézményben nem tartottak munkabeszüntetést a pedagógusok.


Szabolcsban nem tüntettek


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen helyen sem tartottak pedagógussztrájkot az iskolákban. A PDSZ-nek a régióban csak Kisvárdán és Újfehértón vannak csoportosan szervezett tagjai, de ők úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak az országos kétórás figyelmezető munkabeszüntetéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik