Belföld

Megváltozhat a felvételi pontszámítás

A két éve bevezetett 120 plusz 24 pontos felvételi pontszámítási rendszert egy 500 pontos skála váltaná föl a jövő évtől az OKM javaslata szerint. Az alapelv változatlan maradna: továbbra is az érettségi eredménye alapján rangsorolnák a jelentkezőket.


Számítás

Összes pont (500) = hozott pont (200) + szerzett pont (200) + pluszpontok (100)
Hozott pont: a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó tanult két év végi osztályzatainak négyszerese (50 x 4 = 200)
Szerzett pont: érettségi százalékos eredménye a két felvételi tantárgyból (100 + 100 = 200)
Pluszpontok: maximum 100, legalább 30 százalékos emelt szintű érettségi 40 pont, középfokú C típusú nyelvvizsga 40, felsőfokú 50 pont.

Az új pontszámítási rendszer javaslatát szeptember első hetében viszi a szakmai és érdekvédelmi szervezetek elé az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A javaslat ebben a fázisban még csak egy szakmai anyag, amely csakis a megfelelő egyeztetések után, leghamarabb októberben kerülhet a kormány elé.


Az új felsőoktatási törvény előírja, hogy a felvételi eljárási rendje nem változik. Az OKM most készülő javaslata ennek megfelelően semmilyen lényegi változást nem hozna a pontszámítás rendszerébe. Mindössze annyi történne, hogy az eddigi pontszámítási rendszer módosulna, de a belső arányok továbbra is megmaradnának. Az új rendszer átláthatóbban, pontosabban tükrözné a diákok teljesítményét. A javaslatról az OKM szeptemberben részletes egyeztetést kezd a szakmai szervezetekkel (HÖOK, Magyar Rektori Konferencia, Felsőoktatási- és Tudományos Tanács, Közoktatáspolitikai Tanács). A tervezet – ha a kormány októberben elfogadja – nem befolyásolja a középiskolások felkészülését az érettségire és a továbbtanulásra.


Hozott pontok


Az úgynevezett hozott pontokat továbbra is a középiskolai eredményekből – a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó tanult két év végi osztályzataiból – számolnák ki – értesült a Népszabadság. Eddig ebből 50 pontot lehetett szerezni – úgy, hogy az osztályzatokat egyszerűen összeadták -, s ehhez járult még legföljebb 10 pont: az érettségi átlageredményének kétszerese. Jövőre azonban az érettségi már nem számítana bele a hozott pontokba: az osztályzatok négyszereséből állhat össze maximum 200 pont.

Széthúzott mezőny


További 200, úgynevezett szerzett pontot az érettségin lehet elérni, mégpedig úgy, hogy a választott egy-egy érettségi tantárgyból 100-100 pontot lehet kapni. Ha csak egy érettségi tantárgyat írt elő a felsőoktatási intézmény, akkor az ott elért eredményeket duplázzák, de ez már csak egy évig maradhat így, két év múlva ugyanis mindenhol két tárgyat lesz kötelező előírni. A százas skálával leegyszerűsödne a korábbi pontszámítási rendszer: ahány százalékra teljesítette a diák az érettségit, annyi felvételi pontot kap. Ez jelentősen széthúzná a felvételizők mezőnyét, eddig ugyanis a vizsga teljesítését adták meg százalékban, és ezt váltották át egy táblázat szerint az akkori 30 pontos skálára. Így 30 felvételi pontot kapott az is, aki 92 százalékot teljesített az érettségin, és az is, aki 100-at. Most ilyen esetben 92, illetve 100 pont járna majd, így kisebb eséllyel érnének majd el sokan azonos pontszámot.

Maximum száz többletpont


A pluszpontok száma az eddigi 24-ről 100-ra nőne. A felsőoktatási intézmény által előírt, legalább 30 százalékosra teljesített emelt szintű érettségiért 40 pont jár majd, a középfokú C típusú nyelvvizsgáért szintén 40, a felsőfokúért 50 pontot kell adni. Ha a jelentkező többletpontjai meghaladják a százat, akkor is csak 100 többletpont adható majd.

Az új rendszer a felsőfokú alapképzésben (bachelor) és az osztatlan (például orvosi és jogász) képzésekben lenne érvényes, a master és a doktori fokozatra az intézmények szabhatják meg a feltételeket.

Előnyben a régebben érettségizettek


A korábban érettségizetteknél ugyanakkor nem lehet alkalmazni ezt a rendszert, hiszen a kétszintű érettségi bevezetése előtt még nem százalékban, csak osztályzatokkal értékelték az érettségi vizsgákat. Ők az adott osztályzathoz tartozó legmagasabb százalékos értéket, vagyis azzal megegyező pontszámot kapnak. A jeles érettségiért például így nekik száz pont jár majd, miközben a jeles alsó határa 80 százalék középszinten – tehát egy jövőre érettségiző akár húsz ponttal is kevesebbet kaphat egy ötösért, mint egy három évvel ezelőtt végzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik