Belföld

Tíz méter felett a Tisza Szegednél

Egy időben tetőzik a Tisza Szolnok és Szeged között, ezért még legfeljebb 1-2 centiméteres vízszintemelkedéssel kell számolni. Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a Vásárhelyi-terv 2014-re készülhet el, illetve számítása szerint a védekezésre fordított összeg elérheti a 20 milliárd forintot is.

Erre a linkre kattintva eléri az FN olvasói által készített képeket Szolnokról és Lakitelekről >>

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

A Tisza nagy árhulláma a Szolnok és Szeged közötti szakaszon csütörtöktől egy időben tetőzik, egy-egy szelvényben még maximum 1-2 centiméteres vízszintemelkedéssel kell számolni. Szolnokon reggel nyolc órakor 1010 centiméteres vízállást mértek, a szakemberek szerint itt a tetőzés kezdete csütörtökön várható. Mindszentnél reggel 1054 centiméteres, Szegednél pedig 1006 centiméteres volt a folyó vízállása. A Tisza Tokajnál 782 centiméteres vízállású, Kisköréig apad, alatta a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül.

A Hármas-Körös jelenti a legkockázatosabb helyzetet, ott ugyanis a vártnál sokkal nagyobb vízszintek alakultak ki: Szarvasnál 984 centimétert, Kunszentmártonnál pedig 1036 centimétert mértek reggel, és a folyó még mindig árad. A Hármas-Körösön kialakult helyzet miatt a Békés Megyei Védelmi Bizottság javaslata alapján a kormány a veszélyhelyzetre való tekintettel kedd délutántól már kiterjesztette a folyó teljes hosszára a rendkívüli készültséget.

2108 kilométeren van készültség

Rendkívüli készültségi fokozat van összesen 793 kilométer védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tiszán Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 632 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 337 kilométer védvonalon a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Bodrogon, a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körösön. Első fokú a készültség 346 kilométer hosszon, a Dunán Kalocsa–Baja között, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán, valamint a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán.

Vásárhelyi-terv: 2013–2014

A Tiszán a gátépítésen túl a mederrendezésről, vésztározók építéséről szóló Vásárhelyi-terv előreláthatólag 2013–2014-re teljesül, ezzel megszűnik Magyarországon „a legnagyobb árvízi adósság” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc csütörtökön Szegeden. Hozzátette: a következő négy évben – függetlenül az idei árvíztől – a Dunán befejeződik egy történelmi feladat: minden hiányzó gátszakasz kiépül.

A szomszédos országokkal ellentétben az árvíz nem okoz rendkívüli eseményeket Magyarországon, és ez elsősorban a vízügyi szakemberek munkájának köszönhető – jelentette ki a kormányfő.

Nyitott marad az árvízi védekezés kasszája

Augusztus végéig felülről nyitott marad az árvízi védekezés kasszája – jelentette be Batiz András kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ugyanis mostantól kezdve nemcsak a saját kiadásaihoz használhat fel korlátlanul forrást, hanem a védekezésben részt vevő minisztérium, szerv vagy hatóság költségeihez is.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az árvízzel és belvízzel kapcsolatos idei kiadások elérik a 12 milliárd forintot. Batiz András elmondta, hogy ma már napi 500 millió forintba kerül a védekezés, és május végéig fokozott árvízhelyzettel kell számolni. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a végső összeg közelebb lesz a 20 milliárdhoz.

Újabb családot kellett kitelepíteni

Immár 524-re emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma. Szerda este ugyanis egy makói családot kellett kimenekíteni a Maros áradása miatt a tűzoltóknak, mert egy feltörő buzgár miatt a víz a vártnál gyorsabban érte el a házukat. Jelenleg 330 település van közvetlen veszélyben, 78 településen pedig rendkívüli árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Csütörtök virradóra jelentősen, 18 800-ról 23 300-ra nőtt az árvízi védekezésben részt vevők létszáma, a védekezőket három és fél ezer technikai eszköz segíti.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik