Belföld

Újabb MSZP-akciók jönnek

A szegénység leküzdéséért hirdetett küzdelmet Gyurcsány Ferenc az MSZP őszi kampányzáró nagygyűlésén vasárnap a Papp László Sportarénában.


Dávid: nem látszik

Milyen fejezeti címszó alatt és mekkora összeggel jelenik majd meg a költségvetésben a kormányfő által meghirdetett gyermekszegénység elleni küzdelem? – tette fel a kérdést Dávid Ibolya az MTI-nek adott nyilatkozatában vasárnap.
Az MDF elnöke szerint a miniszterelnök szombati nyilatkozatában csak általánosságban beszélt. Ez a bejelentés is csak a kampány része, amennyiben nem jelenik meg a 2006-os költségvetésben. Dávid Ibolya fontosnak nevezte, hogy a javaslat ne csak az eddigi vívmányok átalakítását jelentse, hanem azokat meghaladóan egy új program fedezetét biztosítsa a költségvetésből.


Rogán: luxusbaloldal 

Rogán Antal közleményben reagált Gyurcsány szavaira. Szerinte Gyurcsány Ferencnek be kellene látnia végre, hogy nem lehet valaki egyszerre király és jobbágy. Nem hisz már neki senki: miközben luxusbaloldali üzletemberként munkahelyeket szüntet meg, aközben a szegénység felszámolásának ígéretével hitegeti az embereket. Rogán ezért sajnálja, hogy a miniszterelnök most sem tudott választ adni a ma kérdéseire, csupán az ígéretszámláló pörgött tovább nagy zajjal.
Rogán szerint a kormányfőnek semmi mondanivalója nem volt a ma szegénységben élő gyermekeknek, nyugdíjasoknak és munkanélkülieknek.

A késő délutánig tartó „A jövő színe” című rendezvényen beszédet mondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Hiller István, az MSZP elnöke.


A telt házzal kezdődő rendezvényre az ország minden részéről érkeztek emberek – közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője. A sportlétesítmény honlapján található adat szerint a sportaréna maximálisan 12 500 néző befogadására alkalmas. Nyakó elmondta, hogy a résztvevők több mint fele nem párttag, és velük az őszi párbeszédsorozat alkalmával találkoztak.


A rendezvényen fellépett a Nox együttes, az ExperiDance Tánctársulat és Szentpéteri Csilla zongoraművész.


Juhász Ferenc – polgári demokrácia van


“Fontos, hogy együtt vagyunk, fontos, hogy együtt üzenjünk az országnak” – mondta Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke, honvédelmi miniszter, aki Gál. J. Zoltán államtitkárral együtt házigazdaként köszöntötte a budapesti Papp László Sportarénában a Magyar Szocialista Párt vasárnapi nagygyűlésének résztvevőit, és azokat is, akik az aréna falain kívül elhelyezett kivetítőkön követték az eseményeket.


Juhász az elmúlt 15 év legnagyobb eredményének a polgári demokrácia kialakulását nevezte. Megfogalmazása szerint vannak azonban olyanok, akik a demokráciát polgárháborúnak, élethalálharcnak tartják és nem az elért teljesítményeket helyezik a középpontba. Vannak olyan szélsőségesek, akik hangoskodnak, s azt gondolják, ez elegendő – állítja. Juhász szerint az MSZP a rendszerváltás pártjaként 15 év alatt jobb, erősebb lett, előretekint és közösséget alapít. A honvédelmi miniszter szerint a baloldaliság “értékrendet jelent, bátor kiállást jelent. Együtt vagyunk baloldaliak, szeretjük egymást”. Szavaira a tömeg ujjongásban és tapsviharban tört ki.


Az MSZP egy csapat, egy tábor, amely közös akaratot képvisel – mondta a politikus, aki 75. születésnapja alkalmából köszöntötte a magyar sport egyik kiválóságát, a jelen lévő Temesi Judit olimpiai bajnok úszót.


Gál J. Zoltán – tagadásból nem lehet országot építeni


Gál. J. Zoltán úgy vélekedett, tagadásból nem lehet országot építeni. Pedig az elmúlt 15 évben gyarapodott az ország. Ebben bölcsességével, tapasztalatával nagy szerepet játszott Nyers Rezső és Horn Gyula. Köszönet nekik – tette hozzá, miközben a tömeg ismét vastapsba fogott. Horn Gyulát a rendszerváltás legbátrabb politikusának nevezte, aki határokat nyitott, míg Nyers Rezsőnek a demokrácia, a piacgazdaság kialakulásában volt meghatározó szerepe.


Hasonlóképpen köszönte meg az MSZP korábbi elnökének, Kovács Lászlónak is a munkáját Gál. J. Zoltán. Kovács László nevének elhangzása után a tömeg szintén vastapssal fejezte ki egyetértését.


Gál J. Zoltán végül kijelentette: a múltat nem konzerválni akarják, hanem tanulni akarnak belőle.


Szili Katalin – az MSZP-vel a társadalom nyer


Az MSZP-nek azért kell győznie 2006-ban, hogy vele a társadalom nyerjen – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke.
Az új magyar szociáldemokrácia útja az egyetlen, amely az élhető világnak esélyt ad. Nincs versenyképesség társadalmi szolidaritás nélkül – jelentette ki a szocialista politikus. Tetteinkben, nem csak szavainkban úgy kell balra fordulnunk, hogy a jobboldali populizmus ne előzhessen be bennünket – tette hozzá Szili.


Hiller István – újabb akciók


Újabb akciókat szervez az MSZP novembertől, ami azt jelenti, hogy Budapesten gyorsítanak, a vidéki falvakra, kistelepülésekre, városokra nagyobb figyelmet fordítanak – mondta Hiller István.
Az MSZP elnöke bejelentette: novembertől karácsonyig mintegy félszáz helységbe látogat el az ország minden pontjára. Ugyanis tanulni szeretne, majd közölte: a 176 választókerületben kiválasztották az országgyűlési képviselő-jelölteket, akik között csaknem 70 az új jelölt, és nagyon sok a fiatal.


Hiller István szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban csaknem 2,3 millió emberrel tudta felvenni a kapcsolatot az MSZP, akiktől azt a visszajelzést kapták, hogy bizalommal vannak a párt iránt.


A pártelnök szerint az MSZP korszerűsítése, átalakítása sikeres: az MSZP nyitottabb és szerethetőbb párt lett.


Gyurcsány Ferenc – figyelnek a gyerekekre


A szegénység leküzdését, egy igazságos és biztonságos Magyarország megteremtését nevezte fontos feladatnak Gyurcsány Ferenc kormányfő.


A miniszterelnök – akinek beszédét több alkalommal vastaps szakította meg – úgy fogalmazott: az épülő ország mögött észre kell venni a szegénységet. Szombaton indult el az első olyan program Magyarországon, amelynek célja a szegénység felszámolása. Ebben kiemelten figyelünk a gyermekekre – tette hozzá.


Gyurcsány Ferenc szerint ehhez egy dübörgő gazdaságra van szükség, ám ez önmagában nem elegendő, hiszen összetartó társadalom nélkül nem lehet eredményt elérni.


A száznapos programra áttérve a miniszterelnök azt mondta: ez a három évvel ezelőtti program gyógyír a hétköznapok bánatára, ám ennél többre van szükség. A Száz lépés programját Gyurcsány Ferenc úgy értékelte, hogy ez hozzányúlt ahhoz, ami a hétköznapok biztonságát megteremti. Szerinte mindezt csak látszólag tette a kormány, valójában azonban ezt az emberek tették. A miniszterelnök szerint kellett bátorság ahhoz, hogy hozzányúljanak a konzervatív családpolitikához, hogy minden gyerek egyenlő legyen. E körbe sorolta Gyurcsány Ferenc a nyugdíjrendszer igazságtalanságának felszámolását, az úgynevezett kék könyv bevezetését, amely biztonságot nyújt az alkalmi munkából élőknek.


A fontos eredmények között említette a nyugdíj és a minimálbér januári emelését. Igazságosnak nevezte azt, hogy a jövőben lesz értéke a tudásnak, hiszen akinek magasabb a végzettsége, az több pénzt kap.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik