Belföld

Hazudott a CIA főnöke – mégis informálta Bush-t

Egyre jobban bonyolódik a helyzet az Egyesült Államokban - már ami a szeptember 11. előtti információáramlást illeti. Most például kiderült, hogy a CIA főnöke hazudott a kongresszus előtti tanúvallomásában.

Hamis információkat közölt a CIA főnöke, George Tenet szerdán, washingtoni kongresszusi meghallgatásán. Utóbb ugyanis a CIA illetékese kénytelen volt elismerni, hogy Tenet egyszerűen hazudott, amikor azt mondta, hogy a 2001. szeptember 11. előtti hónapban nem beszélt Bush elnökkel.

Tenet azt mondta, hogy augusztusban egyszer sem beszélt az elnökkel, mert Bush szabadságon volt, ő pedig Washingtonban maradt. Ugyanakkor időközben kiderült, hogy 2001. augusztus 17-én Tenet Texasba repült, ahol titkosszolgálati információkat közölt Bush-sal.

Ezután még augusztus 31-én is beszélt egymással a két állami vezető, amikor Bush visszatért a fővárosba. Bush ezután szeptember 8-áig további hat alkalommal kapott újabb tájékoztatást.

Tenet ugyanakkor a kongresszusi bizottság előtt is elismerte, hogy tudtak arról: Oszama Bin Laden az Egyesült Államok elleni akcióra készül, de nem tudták hatékonyan megvédeni az országot a terroristáktól.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik