Belföld

Romlanak a PKN Orlen-Mol-együttműködés esélyei

A legnagyobb lengyel olajvállalat, a plocki PKN Orlen Lengyelország déli részén a Slovnaft konkurenciájával kénytelen megküzdeni, északon az oroszok készülnek offenzívára ellene , miközben a Mol Rt-vel tervezett együttműködése a magyar olajcég legutóbbi részvényértékesítése miatt megnehezült - írta kedden a Gazeta Wyborcza.

A lengyel napilap cikke szerint az Orlen úgy érzi, hogy bekerítették. A Slovnaft tavaly Dél-Lengyelországban hozzávetőleg 500 ezer tonna üzemanyagot értékesített, egyes településeken gyakorlatilag már csak szlovák benzint lehet kapni. Ennek minősége megegyezik az Orlenével, viszont olcsóbb annál, mert a szlovák cég ügyesen kihasználja a földrajzi közelséget.

Az Orlen eladásai tavaly 2 százalékkal, termelése 4 százalékkal csökkent, és a nagyvállalatnak nincs semmilyen elképzelése arról, hogyan küzdhetne meg a külföldi vetélytársakkal. Ehelyett a cseh Unipetrol megszerzésére és a közép-európai olajkonszern kiépítésére összpontosít. A CDM Pekao SA egyik elemzője szerint az Orlennek a Slovnafthoz hasonló expanziót kellene indítania Szlovákiában, ami a szlovák céget hazai pozíciói megvédésére és ezzel együtt lengyelországi expanziójának fékezésére késztetné.

Eközben a litvániai Mozejkiben működő, az orosz Jukoszhoz tartozó kőolajfinomító termelésének bővítését tervezi. Az ott termelt üzemanyag olcsóbb, mint az Orlené, és az oroszok eláraszthatják vele egész Észak-Lengyelországot. Ez pedig nemcsak az Orlen, hanem a Lotos Csoport (a korábbi Gdanski Kőolajfinomító) pozícióit is veszélyezteti.

A Mol (a Slovnaft tulajdonosa) minapi tőzsdei részvényértékesítése után a cégben a magyar államnak csak 12,2 százalékos részvénycsomagja maradt. A lengyel államnak viszont a Nafta Polska állami vállalattal együtt több mint 27 százalékos részesedése van a PKN Orlenben. A Gazeta Wyborcza idézte Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatójának múlt csütörtökön elhangzott nyilatkozatát, mely szerint a megmaradt állami Mol-részvénycsomagot nem cserélik el, hanem szintén értékesítik.

Ez azt jelenti, hogy az Orlennek – amennyiben a Mol résztulajdonosa szeretne lenni – vásárolnia kellene a magyar cég részvényeiből, holott saját forrásait más befektetésekre szánja. Ezekután – mondta a lapnak egy piaci elemző – az Orlennek el kellene gondolkodnia azon, érdemes-e szorosabb együttműködést kialakítani a Mollal a jelen helyzetben. Talán előnyösebb lenne, ha előbb befejezné sikeres költségcsökkentési programját, petrolkémiai ágazatának kiépítését, és csak utána gondolkodna el a fúzión – írta a Gazeta Wyborcza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik